Strese bu adımlarla veda

28 Nisan 2024

Stresi yönetebiliriz. Evet! Çoğumuzun baş etmekte zorlandığı stresin birçok sebebi olabilir; ancak yeterli ve dengeli beslenme, uyku ve egzersizin yanı sıra meditasyon, nefes çalışmaları ve sevdiklerinizle vakit geçirmek, stres yönetiminde atacağınız en iyi adımlardan.

Hepimizin gün içinde stres yaşadığı anlar oluyor. Trafik, telefon konuşmaları, yemeğin geç gelmesi, belki de işte yaşanan küçük bir yanlış anlaşılma… Stresin birçok sebebi olabilir; ancak yeterli ve dengeli beslenme, uyku ve egzersizin yanında meditasyon, nefes çalışmaları ve sevdiklerinizle vakit geçirmek, stres yönetiminde atacağınız en iyi adımlardan. Nisan ayının Stres Farkındalık Ayı olarak kabul edildiğini biliyor muydunuz? Nisan ayına veda ederken stresinizi de daha kolay yönetmeniz için bazı önerilerim var. Bir araştırma, stres seviyesi yüksek bireylerin bağışıklık hücrelerinin daha az olduğunu söylüyor. 50 yaş üstü 5 bin 744 yetişkinin incelendiği çalışmada, yüksek stres puanlarına sahip bireylerin kanında, hastalıklarla savaşan bağışıklık

Yazının Devamı

Dünya’ya iyi bakmak

24 Nisan 2024

22 Nisan Dünya Günü’ydü. Dünya bizim evimiz, yaşam alanımız. Peki evimize gerçekten iyi bakıyor muyuz? Bu yılın teması ‘Planet vs Plastic’, yani ‘Gezegene Karşı Plastik’. 2040 yılına kadar plastik üretiminde yüzde 60’lık bir azalma talep ediliyor. Ekosistemi iyileştirmek, iklim değişikliğini ele almak ve biyoçeşitliliği korumak için yapılması gerekenlerin altını çiziyor.

Hiçbir canlıyı geride bırakmadan doğaya iyi bakmak, israfı azaltmak, geri dönüşümü artırmak, güvenli gıdayı, temiz suyu, çocukların iyiliğini ve barışı sağlamak hepimizin ortak sorumluluğu.

Giderek artıyor

Sadece bugün değil, her günü Dünya Günü olarak kutlayabilmek için her birimizin yapabileceği şeyler var. Siz de Dünya için küçük ama etkisi büyük bir tesir yaratabilirsiniz. Güncel veriler durumun ciddiyetini ortaya koyuyor. Chemical Engineering dergisindeki araştırmaya göre; plastik endüstrisi katlanarak artan bir büyüme trendinde ve üretimin 2050 yılına kadar ikiye, hatta

Yazının Devamı

Bahar yorgunluğu kapıyı çalmadan

21 Nisan 2024

Bahar yorgunluğunu neşeye dönüştürmek, baharın iyileştirici gücüne kavuşmak hiç de zor değil! Yeterli ve dengeli beslenmek, vitamin ve mineral alımını desteklemek, egzersize vakit ayırmak, yorgunlukla baş etmek için en önemli adımlar

Bahar, birçoğumuzda rengârenk çiçekleri, yüksek enerjiyi ve canlanmayı, hatta arınmayı çağrıştırır. Peki, baharın yarattığı bu güzel duygulara rağmen kendinizi son günlerde yorgun, halsiz hissediyor olabilir misiniz? Cevabınız “evet” ise yalnız değilsiniz; çünkü bazı bireyler için ilkbahar, depresyon nedeni olabiliyor. Havaların ısınması ve nem miktarının artması, vücudun da bu sürece metabolik olarak ayak uydurmaya çalışmasıyla kendini gösteriyor.

Bahar yorgunluğu olarak tanımlanan bu durum, değişen mevsimin vücutta yarattığı yorgunluk hissi olarak da açıklanabilir. Genel bir bitkinlik, güçsüzlük ve enerji eksikliği, isteksizlik ve uykusuzluk gibi belirtiler de eşlik edebiliyor.

1- TOKSİNLERDEN ARINDIRAN BESLENME

Sindirim sistemimiz doğru çalıştığında, bağışıklık

Yazının Devamı

Kalbe iyi gelen beslenme

17 Nisan 2024

Vücudunuzun en hassas organlarından kalbinize ne kadar iyi bakıyorsunuz? Mutluluk aslında kalbe en iyi gelen ilaçlardan bir tanesi. Bayram tatilinde sevdiklerimizle vakit geçirerek ruhumuzu, kalbimizi besledik. Şimdi ise şehre dönüş ve yoğun iş temposu ile mücadele ederken; bazı adımları uygulayarak kalbinizin sağlıkla atmasına destek olma zamanı. 8-14 Nisan Kalp Haftası’ydı, küçük değişikliklerle kalp hastalığı risk faktörlerini azaltabileceğinizi bu vesileyle bir kez daha hatırlatmak istiyorum.

Akdeniz diyeti

Sizce kalbiniz en çok hangi beslenme programını ve yaşam tarzını seviyor? Cevabı çok net, bitki bazlı, Akdeniz tipi beslenme ve tencere yemekleri. US News World Reports 2024’e göre en iyi kalp sağlığı diyetinin Akdeniz diyeti olduğunu hatırlayalım. Sebze, meyve ve tam tahılların tüketimi ve lif alımınızı artırmak hedefiniz olsun. Gün içinde 20-30 gr lif almaya özen gösterin. Bağırsaklarınıza ve kalbinize iyi gelen bitkisel protein kaynakları mercimek, nohut, fasulye gibi baklagiller sofranızdan eksik olmasın. Heart Failure Reviews’deki çalışmada da

Yazının Devamı

Mutfakta bahar temizliği

14 Nisan 2024

Bayram sonrasında, sıra geldi bahar temizliğine! Buzdolabından başlıyoruz; temiz ve düzenli mi? Buzdolabınızı verimli bir şekilde kullanmanız, gıda israfını azaltmanız ve besinlerden daha iyi faydalanmanız için bazı önemli ipuçları…

Bir bayramı daha geride bıraktık…       9 günlük yılın en uzun tatilini kimi memleketinde ailesiyle kimi sevdikleriyle tatile çıkarak değerlendirirken şehre dönüş çoktan başladı. Havaların ısınmasıyla bahar temizliği vakti de geldi; gelin temizliği bu sefer buzdolabınız için de yapalım.

Besinlerin uzun süre taze kalmalarına yardımcı olmak için buzdolabınızla aranızı iyi tutmanız gerekiyor. Bu nedenle de buzdolabınızı yerleştirirken gereken özeni göstermeniz kıymetli. Ufak ipuçlarına dikkat ederek buzdolabınızı daha verimli bir şekilde kullanmanız, gıda israfınızı azaltmanız ve besinlerden daha iyi faydalanmanız mümkün.

YÜZDE 30’U BOŞ OLMALI

Buzdolabınız tıka basa dolu ve yer bulmakta zorlanıyor musunuz? Cevabınız evetse bahar temizliği vakti gelmiş demektir, tıpkı gardırobunuzda olduğu gibi. İdeal

Yazının Devamı

İyi bayramlar!

10 Nisan 2024

Bugün Ramazan Bayramı’nın ilk günü. Herkese sevdikleri ile sağlık dolu geçirdiği nice bayramlar diliyorum. Bayram tabii ki, özel sofralar ve güzel tatlılarla karşılanacak ama amaç sevdiklerimizle, ailemizle ve dostlarımızla olmak... Her zaman söylediğim gibi, beslenmenizde dengenin önemli olduğunu hatırlayın. Bayramda bedeninizi beslerken, ruhunuzu da beslemeyi ihmal etmeyin.

Her bayram olduğu gibi bu bayram da dikkat etmeniz gereken adımlardan bahsetmek istiyorum.

Tatlıya ‘Hayır’ diyemeyenlere

Ramazan Bayramı’nın en büyük kaçamağı genelde tatlılardır. Ne de olsa ‘Şeker Bayramı’... Bu noktada hakkınızı daha hafif tatlılardan yana kullanmanızı öneririm. Siz de tatlıya ‘Hayır’ diyemeyenlerdenseniz, tatlıların porsiyonlarını küçültmeyi, ana öğün yerine tüketmeyi ve sevdiklerinizle paylaşmayı deneyebilirsiniz. Ağır ve şerbetli tatlılar yerine, daha hafif ve sağlıklı seçeneklere yönelmek fayda sağlayacaktır. Sütlü, meyveli tatlılar veya özellikle ısınan havalarda dondurma gibi alternatifler tercih edilebilir. Bu

Yazının Devamı

Hoş geldin nisan hoş geldin enginar 

3 Nisan 2024

Tezgâhlarda yerini alan mevsim sebze ve meyveleri, ağaçlardaki rengarenk çiçekler, kuşların cıvıltısı adeta bahara hoş geldin çağrısı yapıyor. Umarım hepimiz için daha güzel haberler aldığımız, umut dolu bir bahar olur. Yenilenme ve tazelenme zamanı olan bu ayda, doğanın uyanışıyla birlikte metabolizmanıza destek olacak mevsimsel beslenmeye ne dersiniz? Mevsiminde beslenerek, vücudunuzun bu sürece uyum sağlamasına yardımcı olabilirsiniz. 

Hep mevsiminde 

Tek bir sebze ya da meyveye odaklanmak yerine rengârenk ve çeşitli beslenmek her besinden vücudumuz için faydalı olan besin öğelerini almamıza yardımcı olur. Yeterli meyve ve sebze tüketimi kronik hastalık riskini azaltmaya yardımcıdır, içerdiği lif ile mikrobiyatınıza da olumlu yönde katkıda bulunur. Aynı zamanda vitamin, mineral ve antioksidanlarla bağışıklık sisteminizi destekler. Tüm bunlar ile sağlığınıza katkıda bulunan farklı sebze ve meyveleri sağlıklı beslenmenin bir parçası olarak her gün yeterli miktarda tüketmeye özen gösterin, elbette mevsiminde olmasına dikkat ederek. 

Engi

Yazının Devamı

Kanser riskini beslemeyin

31 Mart 2024

Kanserde en iyi tedavinin erken teşhis olduğunu artık birçoğumuz biliyoruz. Araştırmalar, beslenmenin birçok kanser türü üzerinde yüzde 10 ile yüzde 70 arasında etkisi olduğunu bildiriyor. Antioksidan açısından zengin, yeterli ve dengeli bir beslenme programı atılacak en kıymetli beslenme adımlarından

Hoş geldin nisan ayı, hoş geldin bahar. Yarın nisan ayının ilk gününe merhaba diyeceğiz. Bu hafta aynı zamanda Ulusal Kanser Haftası. Gelin biraz küresel verileri gözden geçirelim. Dünyada her yıl yaklaşık 19 milyon kişi kansere yakalanırken, 9.9 milyon birey ise kanser nedeniyle hayatını kaybediyor. Dünya Sağlık Örgütü, 2050 yılına kadar 35 milyonun üzerinde yeni kanser vakası görüleceğini öngörüyor; bu sayı 2022’deki tahmini 20 milyon vakaya kıyasla yüzde 77’lik bir artışa denk geliyor. Ölüm nedenlerine bakıldığında ülkemiz için her 5 ölümden birinin kanser nedeniyle gerçekleştiği biliniyor. Elbette sizi olumsuz verilerle boğmayacağım, kanser hakkında bilinen doğru yanlışlardan ve önerilerden

Yazının Devamı