Oynatma Listesi
HABERLER

Kıyamet gibi! Gökyüzü yeşile döndü, Dubai'ye felaket saniyeler içinde geldi

Birleşik Arap Emirlikleri son 75 yılın en şiddetli yağışına teslim oldu. Çöl şehri Dubai'nin sular altında kaldı. Sosyal medyadan gelen görüntüler, afete 'kıyamet günü' benzetmelerinin yapılmasına yol açtı.

Şiddetli yağmurlar Birleşik Arap Emirlikleri'ni vurdu, ana otoyolları sular altında bıraktı ve Dubai uluslararası havaalanındaki uçuşları aksattı. Hükümet yaşananları son 75 yıldaki en büyük yağış miktarı olarak tanımladı.

ÇÖL ŞEHRİ SELİN PENÇESİNDE

Yağmurlar Pazartesi gecesi başladı ve Salı akşamı, çöl şehri Dubai'yi 142 mm'den fazla yağış kaydedildi. Bu normalde bir buçuk yıl içinde düşen ortalama miktara denk geliyor. Kurak Arap Yarımadası'ndaki konumlanan BAE'de yağmur olağandışı, ancak daha serin kış aylarında periyodik olarak görülüyor.

Uluslararası seyahat açısından dünyanın en yoğun havalimanı ve uzun mesafe taşıyıcı Emirates için merkez olan Dubai Uluslararası Havalimanı'nda ortalama bir yılda 94,7 milimetre yağmur kaydediliyor.

Yaşanan şiddetli yağışların şehri etkisi altına almasıyla, insanlar Dubai'den kaçmak için havalimanına akın etti. Çekilen görüntülerde, çaresiz yolcuların ülke dışına gidebilmek için uçuşları beklerken yerde uyudukları anlar görüldü.

Bazı haberlerde, yüzlerce yolcunun kaostan kaçmak için havalimanına akın etmesiyle, aşırı kalabalık sebebiyle insanların terminalden uzaklaştırıldığını yazıldı. Görgü tanıkları, çaresiz yolcuların önlerinde uzun bir geceye hazırlandıklarını ve bekleme alanında boş koltuk kalmadığını aktardı.

Yanı sıra havaalanını çevreleyen yolların sular altında kaldığı, lüks arabalardaki bazı sürücülerin ise selin içinde 'yüzerek' ilerledikleri bildirildi.

Yetkililer suyu pompalamak için sokaklara tanker kamyonları gönderirken, Dubai genelinde evler sular altında kaldı ve araçlar yollarda terk edildi. Ülkede düzenli yağış olmaması sebebiyle birçok yol ve diğer alanlarda drenaj eksikliği var.

'KIYAMET GÜNÜ'

Öte yandan ülkeyi pençesi altına alan afetin görüntüleri sosyal medyayı kasıp kavurdu. Kaydedilen videolar için 'kıyamet günü' benzetmeleri yapıldı.

Terk edilmiş arabalar, yoğun sular altında kalan yollarda terk edildi. Sürücülerinin kaçmasının ardından lüks araçların yüzerken sıralandığı sokaklar derin su birikintileriyle kaplandı. Bazı sürücüler ise, hava şartlarına karşı savaşırken, araçlarının üzerine çıkarak karanlık gökyüzünün altında kurtarılmayı beklerken görüldü.

Dubai'nin genellikle elektrik mavisi ve bulutsuz gökyüzü, fırtınayla karanlığa büründü. Yıldırımların gökyüzünü aydınlattığı sırada dünyanın en yüksek binası Burj Khalifa'ya değdiği görüntüler çekilen videolarla gözler önüne serildi.

Yağışlara eşlik ederek şehri sarsan kuvvetli rüzgarlar sebebiyle balkonlarda bulunan mobilyalarının yüksek binalardan düştüğü görüldü. Gökyüzü birkaç saniyede bir yıldırım çarpmasını gösteren 'kıyamet' videolarıyla karardı. 

Sosyal medyada yayınlanan görüntülere göre, ülkenin popüler alışveriş merkezleri Dubai Mall ve Mall of the Emirates ve en az bir metro istasyonunda su baskınları yaşadı. Büyük su kütlelerinin içeri girmesi ve araçları sürüklemesiyle gün boyunca yüzlerce bina ve dükkan da yıkıldı.

Birleşik Arap Emirlikleri hükümeti medya ofisi, X hesabında yağışların 'istisnai' bir iklim olayı olduğunu paylaştı. Yanı sıra ülkede daha da fazla yağış yaşanması da bekleniyor. BAE genelinde okullar kapatıldı ayrıca Dubai hükümeti ayrıca çalışanlarının uzaktan çalışmasını en az Çarşamba gününe kadar uzattı.

 

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER