Dünya Kosova’ya Avrupa Konseyi yolu açıldı

Kosova’ya Avrupa Konseyi yolu açıldı

29.03.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Siyasi İşler ve Demokrasi Komitesi, Kosova’nın Avrupa Konseyi üyeliğine davet edilmesini tavsiye eden raporu kabul etti.

Kosova’ya Avrupa Konseyi yolu açıldı

Açıklamada, Komite’nin kararının ardından Kosova’nın üyeliği yönünde bir sonraki adımın, 18 Nisan’da AKPM’de konuya ilişkin gerçekleştirilecek oturum ve oylama olacağı duyuruldu. Rapora ilişkin oylamada Sırbistan, Bosna Hersek ve Karadağ temsilcilerinin karar aleyhinde oy kullandıkları, Yunanistan’ın ise çekimser kaldığı belirtildi.

Haberin Devamı

Sırbistan çıkabilir!

Kosova’nın Avrupa Konseyi üyeliği için önünün açılması sonrası Sırbistan’da büyük rahatsızlık yaratıyor. Sırbistan Dışişleri Bakanı Ivica Dacic, kararın utanç verici olduğunu savundu, skandal olarak niteledi. Dacic, kararın uluslararası hukuku ve Sırbistan’ın toprak bütünlüğünü ihlal ettiğini ileri sürdü.Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ise geçtiğimiz hafta , Kosova’nın Avrupa Konseyi’ne kabul edilmesi halinde ülkesinin üyelikten çekileceği tehdidinde bulunmuştu. Sırp lider, önceki günkü açıklamada ise, Sırbistan’ı zor günlerin beklediğini söylemişti. 46 üyeden oluşan Avrupa Konseyi’nde 27 AB üyesinin yanı sıra Türkiye gibi bölge ülkeleri de bulunuyor.