Ekonomi Faiz kararı belli oldu: Ekonomist Bayram'dan dolar ve altın için yeni tahmin

Faiz kararı belli oldu: Ekonomist Bayram'dan dolar ve altın için yeni tahmin

25.04.2024 - 14:22 | Son Güncellenme:

Piyasaların merakla beklediği faiz kararı açıklandı. Merkez Bankası, politika faizini beklentilere paralel yüzde 50'de sabit bıraktı. Peki dolar ve altında beklentiler neler? Ekonomist Muhammet Bayram tahminlerini açıkladı.

Faiz kararı belli oldu: Ekonomist Bayramdan dolar ve altın için yeni tahmin

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 50 düzeyinde sabit bıraktı.

Haberin Devamı

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, hizmet ve gıda fiyatlarının enflasyonist baskıları canlı tuttuğu belirtildi. Dezenflasyon sürecinin yılın ikinci yarısında başlayacağını vurgulayan TCMB, ilave faiz artışına da açık kapı bıraktı. Peki dolar ve altında beklentiler neler? Ekonomist Muhammet Bayram tahminlerini açıkladı.

Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı: “Merkez Bankası eğer enflasyonist eğilimde artış devam ederse biz faiz artırabiliriz açıklamasında bulundu. Burada yüzde 50 seviyelerinde plato çizmesini bekleyebiliriz. Halk devletimizden tasarruf istiyor, alım gücünün yükselmesini istiyor, fahiş fiyatla mücadele istiyor.

Seçimlerden önce yüzde 50’yükseltildi. Gecelik borç verme faizinde 3 puan marj bırakıldı. Bu dönemde ise sabit bırakıldı, artık bunun devam etmesini bekliyoruz. Enflasyonda düzelme olmazsa eğer biz gelecek aylarda en az bir 500 baz puanlık daha faiz artırımı öngörüyoruz.

Haberin Devamı

Eğer bir kez daha hızlı artış olsaydı ekonomik aktivite bozulurdu. Yabancı yatırımcı şunu görmek istiyor. Senin dolar kurun sabit mi? Çünkü yabancı yatırımcı 1 milyon euro parasını koyacak, 35 milyon euro parasını alacak. Burada yüzde 60 faiz oranı ile bankaya yatıracak ya da borsaya girecek.

‘KREDİ KARTLARI İLE İLGİLİ DÜZENLEME LAZIM’

Kredi kartlarında yüzde 178’lik artış var. Kredi kartı aylık faizi yüzde 5. O yüzden vatandaşları uyarmak lazım. Devletimiz kredi kartları ile ilgili düzenleme yapması lazım.

ENFLASYONDA BEKLENTİLER NE?

Bakan Şimşek şu açıklamayı yaptı. Psikolojik sınır sene sonu enflasyonda yüzde 40 dedi. OVP’de yüzde 36’ydı. Mayısta enflasyonun pik yapmasını bekliyoruz. Daha sonrasında bütün jeopolitik riskleri değerlendirecek olursak dünya bazında dezenflasyonist sürece gireceğiz.

YÜZDE 50 FAİZ ORANININ VATANDAŞLARA ETKİSİ NE OLACAK?

Döviz açısından bakacak olursak dolar ve euro bir yatırım aracı değildir. Vatandaşların dolar ve euroya hücum etmemeleri gerektiğini söyleyebiliriz. Altın güvenli bir limandır. Dolar ve euro sabit seyrini devam ettirecek. Sene sonu dolar beklentimiz 40 TL seviyelerinde. Altında dolar bazında 2750 seviyelerine gelmesini hatta sürpriz olursa 3 bin dolarlara gelmesini bekliyorum. O yüzden altın yılı olacak diyebiliriz. Borsada da yükseliş var.

Haberin Devamı

VATANDAŞ NE ZAMAN NEFES ALACAK?

Yılın son çeyreğinde biz faiz indirimine başlayabilirsek vatandaş nefes alacak. Bizim asıl rahatlayabileceğimiz zaman 2026’dır. Ancak vatandaşlar 'yeniden yatırımlara ne zaman dönerim, ne zaman kredi çekebilirim?' diyorlarsa, 2025’in ikinci yarsısından sonra ev almak için, araba almak için, yatırım yapmak için doğru zaman diyebiliriz.”