Melih Aşık

Melih Aşık

m.asik@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Yerel seçimde belediye başkanlarıyla birlikte belediye meclis üyelerini de seçtik... Kim onlar? Vatandaş elbet 5 yıl görev yapacak olan bu meclis üyelerini tanımak ve kentin sorunları konusunda kendileriyle temasa geçmeyi isteyecektir. Ama nasıl?

Bunu düşünerek İstanbul’un ilçe belediyelerinin internet sitelerinde meclis üyelerini arıyoruz...

Beşiktaş Belediyesi tüm belediye meclis üyelerinin resimlerini, isimlerini, mesleklerini ve e-posta adreslerini internet sitesine yerleştirmiş.

Diğer belediyelerde ise bu özeni göremiyoruz...

Haberin Devamı

Örneğin Kadıköy Belediyesi meclis üyelerinin sadece isimlerini koymuş siteye...

Bakırköy, Maltepe, Eyüp belediyeleri isim ve resimlerini yerleştirmiş.

Beşiktaş Belediyesi’nin gösterdiği özeni başka hiçbir belediye göstermemiş. AKP’li belediyeler dahil.

Büyükşehir Belediyesi’nin internet sitesine girdik… Orada üyelerin isimleri ve resimleri var. Ancak meslekleri ve irtibat adresleri bulunmuyor. Neden!

Vatandaşın gözüne çarpan bir aksaklığı ya da yaşadığı sorunu belediye meclis üyelerine bildirmesi hakkı ve ödevi değil midir? Peki hangi meclis üyesini nerede, nasıl bulacak da bildirecek?

CHP’nin yerel yönetimlerle ilgili genel başkan yardımcısı bu konuyla ilgileniyor mu?

İlgilenmiyorsa bundan sonra ilgilenmelidir.

Bu arada söz verildiği gibi başkanların ve eşlerinin mal beyanları belediyenin görünür yerine asılmalıdır. Şeffaflık buradan başlamalıdır.

LARKİN

Türkiye’ye bugüne kadar gelmiş geçmiş yabancı sporcuların en muhteremi kimdir diye sorarsanız ben Shane Larkin derim...

Anadolu Efes basketbol takımının kaptanı Larkin. 6 yıldır Türkiye’de... Bu sürede Efes’in zaferlerine büyük katkı yaptı. Önceki gün de 4 yıllığına daha anlaşma imzaladı.

Efes takımı Larkin ile iki Euroleague şampiyonluğu, bir Euroleague ikinciliği, üç Türkiye Ligi şampiyonluğu, bir Türkiye Kupası ve üç Cumhurbaşkanlığı Kupası sevinci yaşadı.

Larkin bu yıl da Euroleague’de “En verimli oyuncu” sıralamasında ilk sırada.

İsterse rekor ücretle Avrupa’nın herhangi bir takımına transfer olabilir. Ama gitmiyor. Türkiye’yi seviyor.

Haberin Devamı

Takımın galip geldiği maçlarda hiç kibirlenmiyor, şişinmiyor. Rakibi küçümsemiyor. Takımı yenilirse hırçınlaşmıyor.

Mütevazı, centilmen, dört dörtlük bir sporcu.

Onunla gurur duyuyoruz...

TANIM

Toplumda farklı tipte inanç sahipleri var... Bir tip var ki hayli yaygın... Bu tip yalan söylemek, dürüst davranmak gibi konularda hiç duyarlı değil. Ama alkol gibi küçük meselelerde çok duyarlı... Esasta lakayt, ayrıntılarda çok ciddi. Bu tipler geçmişte şöyle tarif edilirmiş:

“Küçük günahlarda Allah’tan korkar

Büyüklerinde Allah’ın affına güvenir”

En kısa ve doğru tanım bu olsa gerek...

TUVALET

Kadıköy ve çevresinde adım başı kafe ve kafeterya açıldı... İş yeri açma kurallarına göre bir kafe en az 150 metrekare genişliğinde olmalı ve içinde en az iki tuvalet bulunmalı. Gelin görün ki yeni açılan kafeler bu genişliğe sahip olmadığı gibi içlerinde bırakın tuvaleti, el yıkayacak bir lavabo bile bulunmuyor... Kafelerin çoğunda var olan tuvaletler de benzinci tuvaleti gibi... Kırık dökük ve pis... Belediyeler açılan yeni iş yerlerini ruhsata uygunluk açısından denetliyor mu? Tuvaletlerin sağlığa uygunluğunu kontrol ediyor mu? Şimdiye dek böyle bir denetim görmedik... Bundan sonra görür müyüz? Neden görmeyelim... Zor mudur, iki belediye görevlisinin semti dolaşıp tuvaletleri denetlemesi, işyerlerine uyarıda bulunması...

Haberin Devamı

Çok şey midir belediyelerden bu istediğimiz?

KIBRIS

Olay, Kuzey Kıbrıs’ta “Son yılların en büyük skandalı” olarak adlandırılıyor. Bir ucu da Türkiye’ye uzanan skandala sahne olan yer “Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi”. Konu: Sahte diploma satışı...

Üniversitenin küçük ortağı ve Genel Sekreteri Serdal Gündüz tutuklanarak cezaevine gönderilmeden önce sahte not girişleri yapılarak 600’ü aşkın kişiye sahte diploma verildiğini itiraf etti. Kimi tutuklamalar yapıldı. Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi 2016 yılında bir Türk iş insanı tarafından kuruldu. Bu üniversiteden mezun olanların diplomaları Türkiye’de de kabul görüyor, eczacılık ve hekimlik yapabiliyorlar.

Önemli soru şu: Okuldan sahte diploma alan ve halen Türkiye’de tıp, eczacılık, diş tabipliği gibi alanlarda çalışan kişiler var mıdır? Varsa kimlerdir? YÖK konuyu araştırıyordu.

Sonuç ne oldu?