Yaşam Düğüne saatler kala terk edildi, deha oldu! 9 tonluk kapı tek parmakla açılıyor

Düğüne saatler kala terk edildi, deha oldu! 9 tonluk kapı tek parmakla açılıyor

30.04.2024 - 06:49 | Son Güncellenme:

Nişanlısı tarafından düğüne 1 gün kala terk edilince, tüm dünyaya hayatta kalabileceğini ve başarabileceğini göstermek için kollarını sıvadı. Hiçbir yardım almadan, tek bir iş makinesi bile kullanmadan inşa ettiği yapıda kullandığı yöntemleri ise hiçbir zaman açıklamadı. İşte Mercan Kalesi'nin sırrı.

Düğüne saatler kala terk edildi, deha oldu 9 tonluk kapı tek parmakla açılıyor

Derleyen: Betül Yasemin Keskin / Milliyet.com.tr - Edward Leedskalnin hayatını değiştirecek o ayrılığı yaşadığında ve yine hayatını değiştirecek sanat eserini inşa ettiğinde henüz 31 yaşındaydı. Letonya doğumlu olan Leedskalnin'in nişanlısı Agnes Suffs'la her şey yolundaydı, düğüne yalnızca bir gün kalmıştı.  Ancak genç kadın bir anda ortada hiçbir şey yokken ayrılmak istediğini söyleyip onu terk etti. Leedskalnin kalbi kırık bir adamdı artık ve yaralarını onarmak için bir şeye ihtiyacı vardı. İyileşmek için yaptıklarına ise bugün tüm dünya hayranlıkla bakıyor.

Haberin Devamı

Düğüne saatler kala terk edildi, deha oldu 9 tonluk kapı tek parmakla açılıyor

ÖNCE TERK EDİLDİ, SONRA DİYAR DİYAR GEZDİ

Leedskalnin, düğünden bir gün önce nişanlısı tarafından terk edilmesinin ardından önce Kanada'ya, ardından ABD'nin Kaliforniya eyaletine ve en sonunda da Teksas'a taşındı. Tüberküloza yakalandığında kendini toparlamak için Florida'nın daha sıcak iklimlerine taşınmaya karar verdi ve burada kaybettiği aşkının anıtını inşa etmeye başladı. Yaşadığı hayal kırıklığının ardından içine kapanmak, düşüncelerinin esiri olmak yerine tamamen yalnız başına kalabileceği ancak bir şeyler üreterek iyileşebileceği bir seçenek buldu. Mercan kayalarını kullanarak kendi heykelini yapacaktı ancak hesaplarına göre 1000 tonluk bir kaya (oolit kireç taşı) kullanması gerekiyordu. En ince ayrıntısına kadar tasarlayıp işe koyuldu.

Haberin Devamı

Aklındaki fikir sadece bir şey inşa etmek değildi. Kale dendiğine bakmayın, onunki mercan kayalarından oluşan büyük gizemli bir parktı. Kalenin girişinde devasa kayalıklaran yapılmış 9 tonluk, ilk bakışta açılması mümkün değil gibi görünen ancak parmak ucuyla bile ittirince açılabilecek kadar basit bir sisteme sahip kapı karşılıyordu. İçeri girenler sırasıyla taş ocağına benzer hilal şeklinde bir yapıyla, ardından da her zaman kuzey yıldızı polarise işaret eden bir polaris teleskobunu, Sevgililer Günü için yapılmış bir masa takımını görebilirdi. İşin en dikkat çekici ve gizemli yanı bütün taşların hiçbir bağlayıcı madde olmadan ayakta durmasıydı. Yani bu kaleye ait her şeyi ayakta tutan, taşların ağırlığı ve çok hassas bir şekilde yerleştirilmeleriydi. 

Koskoca bir alanın tamamı Edward Leedskalnin yıllarını verdiği eserleriyle dolmuştu. 30 yıl boyunca tek başına çalıştı, çalışırken de kimsenin kendisini izlemesine izin vermedi. Akıllarda ise o soru vardı: 'Tonlarca ağırlığı tek başına, yardım almadan ve hiçbir iş makinesi kullanmadan kaldırıp nasıl anlamlı bir bütün oluşturabilmişti?'

Düğüne saatler kala terk edildi, deha oldu 9 tonluk kapı tek parmakla açılıyor

'MISIR PİRAMİTLERİ'NİN SIRRINI BİLİYORUM'

Bu eseri tamamlaması 1923'ten 1951'e kadar süren Leedskalnin çeşitli teorilerin odak noktası oldu. Çünkü Mercan Kalesi'ni gören herkes oranın tek bir kişi ve dahası bir insan tarafından yapılabilmiş olmasına inanmıyordu. Bu yüzden kimileri onun uzaylılardan yardım aldığını düşündü. Kimileri verdiği bir röportajda esprili bir şekilde 'Mısır Piramitleri'nin sırrını biliyorum' dediği için ağırlık ve kaldıraç yasalarına hakim olduğunu düşündü. Kimileri de Mercan Kalesi zaten vardı deyip buranın eski bir Mısır piramidi olduğunu iddia etti. Çok küçük bir azınlık ise genç adamı başarısından dolayı tebrik ederek Mercan Kalesi'nin meşhur Stonehenge'in ABD versiyonu olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Hayalini kurup ince ince tasarladığı yapıyı bitirmek büyük bir başarıydı. Mercan Kalesi'ni inşa etmeyi bitirdikten sonra Leedskalnin hastalandı, hatta kalenin kapısına da 'hastaneye gideceğini' belirten bir tabela koydu ve 3 gün sonra uykusunda hayatını kaybetti. Hiç evlenmedi ve çocuğu olmadı.

Düğüne saatler kala terk edildi, deha oldu 9 tonluk kapı tek parmakla açılıyor

NASIL YAPILDIĞI HÂLÂ BÜYÜK SIR

1900'lü yılların başında düğüne 1 gün kala nişanlısını terk eden genç kadın, o yıllarda henüz 16 yaşındaydı. 'Sweet Sixteen (Tatlı Onaltı)' diye seslendiği nişanlısının kendinden ayrılması yıllar içinde kalbinde büyük bir kırıklık yaratsa da yokluğunu hiçbir şekilde doldurmaya çalışmadı. Mercan Kalesi'ni ziyarete gelen ve hikayesini duyan 80'lerin rockçısı Billy Idol da Agnes Suffs'a ithafen 'Sweet Sixteen' adında bir şarkı bestelemişti.

Haberin Devamı

Terk edilen adam, yoksulluğuna ve eğitimsizliğine rağmen olağanüstü bir şey yapabileceğini nişanlısına, kendine ve dünyaya kanıtlamak için yola çıktı. Sonunda da hayalini kurduğu başarıyı da elde etti.

Florida'da, Florida Keys Otoyolu'nun hemen dışında yer alan 'Coral Castle' yani Mercan Kalesi bugün dünyanın en ilginç yapılarından biri olarak anılıyor, nasıl yapıldığı da hâlâ büyük bir sır.

Yazarlar