Kültür Sanat ‘Sanat bahaneden ibarettir’

‘Sanat bahaneden ibarettir’

27.04.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Türkiye’deki sanat galerilerini buluşturan CI Bloom başladı. 28 Nisan’a kadar Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleşecek fuara bu yıl ilk kez katılan galerilerden Brieflyart, Server Demirtaş’ı ağırlıyor.

‘Sanat bahaneden ibarettir’

Seray Şahinler - Bireyin ve dünyanın çalkantılı döngüsünü hareketli eserleriyle somutlaştıran Demirtaş, görsel ve işitsel duyuları sentezlediği yeni kinetik eserleri “Masada Oyun”, “Çığlık 3” ve “Otobiyografi” ile fuarda sanatseverlerle buluşuyor.

Sanatçı, silikon, plastik, paslanmaz çelik ve mekanik aksamlar gibi malzemeleri kendine özgü tekniklerle birleştirerek eserlerinde bütünsel bir devinim yakalıyor. “Masada Oyun”, karar vericilerin, kural koyanların, sınırlar çizmeye çalışanların ‘karar seremonisi’ni yansıtıyor. Sanatçının daha önce de sergilenen, etkileyici “Çığlık 1” ve “Çığlık 2” adlı serisinin üçüncüsü “Çığlık 3” ise yine ilk kez Brieflyart standında sanatseverleri bekliyor. “Çığlık 1” ve Çığlık 2” çok dingin fakat her an patlamaya hazır sessiz çığlıklara referans veriyordu. “Çığlık 3”te karşımıza bir Papa çıkıyor. Bu kez daha hareketli, fakat çağrısı ve çığlığı benzer. Demirtaş, “Papa’yı burada sadece bahane ediyoruz. Sanat tarihinde çok yapılmıştır, Velázquez’in ‘Papa Innocentius’u vardır, ondan önce de bir sürü sanatçının yaptığı yüzlerce papayı görürüz. Çığlıkta ise Munch’un “Çığlık”ı var, çığlık atan farklı statik heykeller var. Belki de onlar burada hareket ediyordur, onlardan esinlenmişimdir bilmiyorum. Çığlık bütün herkese gönderme. Derdi olanlarla, dertlenenlerle bir bağ kurma durumu. Sanat da zaten sizinle bir bağ kurmaktır” diyor.

Haberin Devamı

Sanatçının CI Bloom’da ilk kez görülecek diğer işi “Otobiyografi”. Yerde, beyaz bir kumaşın içinde hareket eden biri var. Huzursuz ve sancılı görünen kişinin sanatçı olduğunu anlıyoruz.

Server Demirtaş eserlerinin birbiriyle nasıl bağ kurduğu sorusunun yanıtını ise izleyiciye bırakıyor. Demirtaş, “Ben bu konuları bahane ediyorum. Sanat bana göre bahaneden ibarettir. Sanat o yapılan şey değildir, yapılan şey araçtır. Ben ona çığlık attırarak sizinle bağ kurmaya çalışıyorum. Herkes kendine göre yorumlayacak” diyor. Sergi CI Bloom kapsamında, Brieflyart’ın LK-14 numaralı standında ziyaret edilebilir.