Gündem ‘Tedbir almamak Edanur’u öldürdü’

‘Tedbir almamak Edanur’u öldürdü’

30.04.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, tedbirli olmak ile tedbirsiz yakalanmak arasında büyük fark olduğunu belirterek, “İstanbul’un göbeğindeki parkta basit tedbirler alınmadığı için 5 yaşında bir evladımız göz göre göre hayatını kaybetti” dedi.

‘Tedbir almamak Edanur’u öldürdü’

ASLIHAN ALTAY KARATAŞ- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AFAD envanterinde bulunan 111 adet iş makinesinin DSİ’nin kullanımına verilmesini kapsayan “AFAD-DSİ Sel ve Taşkın Risk Azaltma Protokolü” için düzenlenen törende, kentsel dönüşüm çalışmalarının önemine işaret etti.

Haberin Devamı

Erdoğan, özetle şunları söyledi:

KARADENİZ’DE BAŞLIYOR: Bugün ilk etapta 31 adet iş makinasının devir teslimini gerçekleştiriyoruz. Yerli ve milli üretim olan eskavatörlerimiz özellikle sel ve heyelan riski yüksek bölgelerimizde görev yapacak. Karadeniz bölgemizdeki 13 ilimizde risk azaltma faaliyetlerine süratle başlıyoruz. Böylelikle sel, taşkın ve heyelan afetlerinin önüne geçmeyi hedefliyoruz. Derelerimizdeki temizlik ve ıslah çalışmalarına hız vermek suretiyle yoğun yağış dönemi başlamadan gerekli tedbirleri hayata geçireceğiz. Tedbirsiz tevekkül, samimiyetin değil cehaletin alametidir. İmza töreniyle özellikle yağış mevsimi çalmadan kapımızı, riski en yüksek yerlerden başlayarak devlet olarak üzerimize düşeni yapıyoruz.

Haberin Devamı

GÖZ GÖRE GÖRE ÖLDÜ: Türkiye, iklim krizinin can yakıcı sonuçlarını en çok hisseden, bundan en fazla mağdur olan devletlerin başında geliyor. İklim değişikliği, biyolojik çeşitlilik kaybı ve kirlilik olarak adlandırılan üçlü gezegen krizi karşısında en yoğun mücadeleyi veren ülkelerden biri olduk. Tedbirli olmak ile tedbirsiz yakalanmak arasındaki devasa farkı bu sınamaların tamamında bizzat tecrübe ettik. Binlerce canımız plansızlığa, hazırlıksızlığa kurban giderken vaktinde önlem alındığında can ve mal kayıplarını nasıl azaltabileceğimizi de yine bu hadiselerde bizzat görmüş olduk. İşte evvelki gün İstanbul’un göbeğindeki bir parkta çok basit tedbirler alınmadığı için 5 yaşında bir evladımız (Edanur) göz göre göre hayatını kaybetti. Bu acı olayın öncesinde Beşiktaş Gayrettepe’deki gece kulübü yangınında 29 emekçi kardeşimizi, Antalya’daki teleferik faciasında 1 vatandaşımızı ihmallere kurban verdik.

MANGALDA KÜL BIRAKMAYANLAR: Lafa gelince işçi hakları konusunda mangalda kül bırakmayanların bu iş cinayetlerinin hiçbirinde sesi, soluğu çıkmadı. Hatta Antalya’da teleferik faciasının sorumlularını ellerinden gelse neredeyse demokrasi kahramanı ilan edeceklerdi. 6 Şubat depremlerinde aynı kesimlerin nasıl tavır aldıklarını hatırlıyoruz. AFAD başta olmak üzere devletimizin kurumlarına karşı yoğun linç kampanyası yürüttüler. Tamamı yalan ve çarpıtma üzerinden resmi kurumlarımız, gönüllü kuruluşlarımız, sahada canla, başla çalışan askerimiz, polisimiz, yardım ve kurtarma görevlilerimiz fütursuzca eleştirildi. Vicdanları yaralayan ithamların muhatabı oldu. Bu kirli kampanyayı sırf oy tercihlerinden dolayı depremzedelerimizi hedef alacak, onlara hakaretler savuracak kadar ileriye götürdüler.

Haberin Devamı

80 BİN KONUT TESLİM: Oysa toplam 14 milyon insanımızı ve 11 ilimizdeki 7 bin mahalle ve köyü etkileyen bu depremler, son bir asırda maruz kaldığımız en ağır tabii afetti. Aramızdan ayrılan 53 binden fazla kardeşimizin acısı, yüreklerimizde hiç dinmeyecek. Asrın felaketinin üstesinden asrın birlikteliğiyle geliyoruz ve geleceğiz. Bugüne kadar 80 bine yakın konutu ve köy evini hak sahiplerine teslim ettik. Her ay 10-15 bin konutun teslimatını yaparak yıl sonuna kadar bu rakamı 200 bine ulaştırmayı hedefliyoruz.

‘Kentsel dönüşüm tercih değil zorunluluk’

Haberin Devamı

YÜZDE 71’İ YÜKSEK RİSKLİ BÖLGEDE: Nüfusunun yüzde 71’i deprem riski yüksek yerlerde ikamet eden Türkiyemiz için kentsel dönüşüm çalışmaları tercihten öte zorunluluktur. Bilim adamları her gün bizleri deprem konusunda uyarırken, önceki hafta Tokat ilimiz 5,6 büyüklüğünde bir depremle sarsılmışken, deprem İstanbul’umuz için bir beka meselesi haline gelmişken, yani deprem gerçeği kendini sürekli hatırlatırken hiçbirimizin dönüşüm projelerini geri plana itme, önemsiz hale getirme lüksü yoktur.

Seçim sonrası ilk zirve

Ankara dün sürpriz bir buluşmaya sahne oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 31 Mart yerel seçimlerinin ardından ilk kez dün bir araya geldi.

MHP liderinin konutunda gerçekleşen görüşme yaklaşık 45 dakika sürdü. İki lider son olarak 11 Ocak’ta Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde bir araya gelmişti.

Erdoğan, Bahçeli’yi Çayyolu’ndaki konutunda ziyaret etti. Bahçeli, evininin girişinde karşıladığı Erdoğan’ı, ziyaret sonrası da aracına kadar uğurladı. Erdoğan, gazetecileri selamladıktan sonra konuttan ayrıldı. Erdoğan’ı uğurlaması sonrası gazetecilerin sağlık durumunu sorması üzerine Bahçeli “İyiyim” yanıtını verdi.

Haberin Devamı

Erdoğan’ın dünkü resmi programında yer verilmeyen görüşmeye ilişkin, kulislere ana gündem başlığının yeni anayasa konusu olduğu iddiası yansıdı. Kulislerde ayrıca başta Irak ile yürütülen temaslar olmak üzere terörle mücadele, yerel seçim sonuçları ve sonrası yaşanan siyasi gelişmeler ile Erdoğan’ın, CHP tarafından 2 Mayıs Perşembe günü için teyit edilen Özel görüşmesinin de iki lider tarafından ele alındığı öne sürüldü.