Gündem Son dakika... İstanbul Havalimanı'nda kargo uçağı gövdesi üzerine iniş yaptı

Son dakika... İstanbul Havalimanı'nda kargo uçağı gövdesi üzerine iniş yaptı

08.05.2024 - 09:42 | Son Güncellenme:

İstanbul Havalimanı'nda bir kargo uçağı, iniş takımları açılmayınca gövdesi üzerine iniş yaptı. Gelen ilk bilgilere göre olayda yaralanma ve can kaybı olmadı. CNN TÜRK yayınına konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, iki pilotun tahliye edildiğini ve pistin uçuşa kapatıldığını belirterek 'Kazanın nedeni teknik inceleme sonrası belli olacak" dedi.

İstanbul Havalimanı'nda kargo uçağı gövdesi üzeri iniş yaptı. Edinilen bilgiye göre Paris - İstanbul seferini yapan FEDEX şirketine ait kargo uçağının ön iniş takımları açılmadı.

Haberin Devamı

Son dakika... İstanbul Havalimanında kargo uçağı gövdesi üzerine iniş yaptı

ABD merkezli FedEx kargo şirketine ait FX6238 sefer sayılı Boeing 767 tipi uçak saat 08.30 sıralarında İstanbul Havalimanı'na yaklaştı. Ön iniş takımları açılmayan uçak gövdesi üstü indi. Olayda ölen yada yaralanan olmadığı öğrenildi.

OLAY ANI KAMERADA

İstanbul Havalimanı'nda Fedex Havayolları’na ait kargo uçağının ön iniş takımları açılmayınca gövde üzerine indiği an kameraya yansıdı. Önce arkada tekerleri açılan uçağın gövdesinin üzerine indiği an kameraya böyle yansıdı.

PİLOT İLE KULE ARASINDAKİ KONUŞMA KAYDI

İniş takımları açılmayan uçağın kaptan pilotu, İstanbul Havalimanı Hava Trafik Kontrol Kulesi'yle irtibata geçerek durumu bildirdi. Uçağın pilotu kuleye, göstergelerinde ön dikmenin aşağıda olmadığı ikazı verdiğini söyleyerek kulenin bakmasını istedi. Pilot bu sırada pas geçip yakıt boşaltarak tekrardan iniş yapmak istedi. Pas geçen kargo uçağı daha sonra gövde üzerine iniş yaptı. 

Haberin Devamı

PİST SAAT 15.00'E KADAR UÇUŞA KAPATILDI

Bakan Uraloğlu Sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi.

“Paris’ten İstanbul Havalimanı'mıza sefer yapan Boeing-767 tipi kargo uçağı ön iniş takımlarının açılmaması sonucu pistimize iniş yapmıştır. Pilotun ön iniş takımının açılmadığı ile ilgili bilgi vermesi üzerine hemen kuleden kendisiyle irtibata geçilmiştir.

Havalimanı görevlilerimiz, uçağın ön iniş takımının açılmadığını teyit ettikten sonra gerekli yangın söndürme, acil müdahale ve sağlık ekiplerimizi hazır bulundurarak söz konusu uçağın havalimanımıza inmesini sağlamıştır. Görevli arkadaşlarımızın başarılı yönlendirmeleriyle uçak gövdesi üzerine sorunsuz bir iniş gerçekleştirmiştir. İki pilotun tahliyesinden sonra sağlık durumları kontrol edilmiş; herhangi bir olumsuzluk tespit edilmemiştir. Olayın meydana geldiği İstanbul Havalimanı 16R pisti geçici olarak saat 15.00'e kadar uçuşa kapatılmıştır. Sürece ilişkin gerekli teknik incelemelerimiz de devam etmektedir. İvedi olarak olaya müdahale eden tüm ekiplerimizi kutluyor; herkese geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum"

Son dakika... İstanbul Havalimanında kargo uçağı gövdesi üzerine iniş yaptı

Faciadan dönülen anlarda sürtünmenin etkisiyle kısa süreliğiyle alevin ortaya çıktığı görülüyor. İtfaiye ekiplerinin uçağa hızlı bir şekilde müdahale edildiği de görüntüyü yansıyor.

Haberin Devamı

Son dakika... İstanbul Havalimanında kargo uçağı gövdesi üzerine iniş yaptı

BAKANLIK AÇIKLAMA YAPTI 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığından İstanbul Havalimanı'ndaki kargo uçağı kazasıyla ilgili açıklama yaptı. 

“8 Mayıs (bugün) günü, FX6238 Fransa/İstanbul kargo seferi yapmakta olan Fedex Havayolları’na ait N110FE tescil işaretli, Boeing 763 tipi hava aracı, saat 07:55 lokalde (pilot ifadesine göre hidrolik arızası nedeniyle) ön iniş takımının açılmadığı bilgisini İstanbul Havalimanı ATC ünitesine bildirmiş ve 08:17 lokalde ön iniş takımı kapalı vaziyette 16R pistine iniş yapmış ve pist içerisinde kalmıştır. Havalimanına iniş yapan uçağa Havalimanı Kurtarma ve Yangınla mücadele Servisi ekipleri (ARFF) tarafından müdahale edilmiş olup, pist notamlanmıştır. Kazada ölen ya da yaralanan olmamıştır. Başkanlığımız tarafından uzmanlar görevlendirilerek araştırma ve inceleme çalışmaları başlatılmıştır.”

Son dakika... İstanbul Havalimanında kargo uçağı gövdesi üzerine iniş yaptı

PİLOTLAR TAHLİYE EDİLDİ

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu CNNTÜRK canlı yayına bağlanarak açıklamalarda bulundu.  Uraloğlu sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Fransa'dan İstanbul'a sefer yapan kargo uçağı yaklaştığı sırada ön iniş takımının açılmadığın tespit ediyor. Bunun üzerine havalimanı ile irtibata geçiyor. Önce pisti bir pas geçiyor, ikinci seferinde de gözlem yapılabilmesi için havalimanına yakın geçiş yapıyor. Havalimanı görevlileri tarafından ön iniş takımlarının açılmadığı tespit ediliyor. Onun üzerine gerekli müdahale ekipleri organize ediliyor. Diğer uçuşlarla ilgili önlemler alınıyor. Ve uçağın indirilmesi sağlanıyor. Uçak arka tekerlek üzerine indiriliyor. Uçak pist içerisinde kalabildi. İki pilotu vardı. Pilotlar sağ-sağlim tahliye edildi. Şimdi pist geçici olarak uçuşa kapatıldı. Uçağın kaldırılması, ve pistte herhangi bir hasar oluşup oluşmadığı. İlk tespitlerde hasar gözükmüyor ama nihai bir inceleme yapılacak. Ondan sonra pist açılacak. Konuyla ilgili de ayrıca bir kaza incelemesi açısından arkadaşlarımızı görevlendirdik." 

Son dakika... İstanbul Havalimanında kargo uçağı gövdesi üzerine iniş yaptı

Haberin Devamı

'NEDENİ TEKNİK İNCELEMENİN ARDINDAN BELLİ OLACAK'

"Bir mekanik arıza diyor arkadaşlar. Ancak inceleme sonucunda tespit edilecek bir konu. Arka tekerleklerinin açılmış olması kıymetli. Anladığım kadarıyla bir yolcumuzun çektiği görüntüler de dönüyor. Gerçekten bir problem oluşturmayacak iniş yaptı diyebilirim. Yaralı yok, maddi hasar var. Niye açılmadı? Teknik elemanlarımız tarafından gerekli incelemeler yapıldıktan sonra cevap vermiş olacağız. Uçak Boeing 763 tipi bir uçak. Bunun benzer problemleri olmuş mu? Detaylı inceleyeceğimiz bir konudur. Pilot hatasının olacağını düşünmüyorum. Arka tekerlekleri açılmış ön tekerlekleri açılmamış. Pist uçuşa kapalı, iniş anında öncelikle yangın söndürme ile ilgili ciddi bir sürtünme oluyor, bir yangın çıkma ihtimali söz konusu. Önlemler aldık, soğutma çalışmaları yapıldı. Şu an ilgili pist hava trafiğine kapalı. Öncelik uçağın kaldırılması sonrasında fiziki kontroller sonucunda açılması söz konusu olabilir. "

Haberin Devamı

İSTANBUL VALİSİ: UÇUŞLAR DEVAM EDİYOR

Gövde üstüne iniş yapan uçak nedeniyle herhangi bir can sorun yaşanmadığını söyleyen İstanbul Valisi Davut Gül,  "Biliyorsunuz İstanbul Havaalanı, dünyanın en kapsamlı, en nitelikli havaalanlarından bir tanesi. Dolayısıyla da herhangi bir pistte olan aksaklık uçuşları etkilemiyor. Uçuşlar devam ediyor. Burada da ön tekerlerinden çıkan arızadan dolayı inişinde ufak bir problem oldu. Herhangi bir can kaybı yok. Herhangi bir mal kaybı yok. Dolayısıyla da çok şükür korkulacak bir durum yok." ifadelerini kullandı.

Son dakika... İstanbul Havalimanında kargo uçağı gövdesi üzerine iniş yaptı