Gündem Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 23 Nisan tebriği! Çocukları Beştepe'de kabul etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 23 Nisan tebriği! Çocukları Beştepe'de kabul etti

23.04.2024 - 09:35 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan çocukları Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde kabul etti, tebrik mesajı yayınladı. Erdoğan, 'Sizler bizim geleceğimizin teminatı, yarınlarımızın umudusunuz' dedi. TBMM'nin açılışının 104. yıl dönümü dolayısıyla Genel Kurul'da özel oturum düzenlenirken Meclis Başkanı Kurtulmuş'tan yeni anayasa açıklaması geldi.

TBMM’DE 23 NİSAN RESEPSİYONU

TBMM'nin açılışının 104. yıl dönümü, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla TBMM'de resepsiyon düzenlendi.

TBMM’de düzenlenen 23 Nisan resepsiyonuna, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Özgür Özel, kabine üyeleri, kuvvet komutanları, yabancı misyon şefleri, siyasi parti liderleri ve diğer yetkililer katıldı. Resepsiyona yoğun katılımın olduğu gözlendi.









'SİZLER GELECEĞİMİZİN TEMİNATI, YARINLARIMIZIN UMUDUSUNUZ'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ve beraberindeki çocukları kabul etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkan satır başları:

Gözümüzün nuru siz evlatlarımızın 23 Nisan Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı tebrik ediyorum. Ülkemizdeki çocuklarla birlikte tüm dünya çocuklarının bayramını da sizleri Cumhurbaşkanlığı'nda misafir etmekten büyük memnuniyet duyuyorum. Bu vesileyle tüm dünya çocuklarına sizlerin aracılığıyla en kalbi sevgilerimi gönderiyorum.

Büyük Millet Meclisi'mizin ilk başkanı, kurtuluş savaşımızın başkomutanı, Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere ülkemizin bugünlere gelmesinde katkısı olan herkesi saygı ile anıyorum.

Bugün 23 Nisan çocuk bayramımızla beraber Büyük Millet Meclisi'mizin açılışının 104. yıl dönümünü de idrak ediyoruz.

Bundan 104 yıl önce Ankara'da dualarla, tekbirlerle, salavatlarla açılan Büyük Millet Meclisi'miz milletimizin ve devletimizin hürriyet mücadelesinin sembolü oldu.

Tarihimizdeki böyle önemli bir günün istikbalimizin teminatı olan siz çocuklara hediye edilmesi elbette tesadüf değildir. Bu devletimizin sadece çocuklara değil, aynı zamanda kendi geleceğine verdiği önemin de bir göstergesidir.

Biliyorsunuz biz de Türkiye Yüzyılı Vizyonu'muzu sizlere emanet ettik. Türkiye Cumhurbaşkanı olarak her birinizin bu emaneti en güzel şekilde taşıyacağınıza yürekten inanıyorum.

Siz evlatlarımızın da çalışkanlığınızla, başarılarınızla, heycanınızla, ufkunuz ve umutlarınızla Türkiye'yi çok daha ileriye götüreceğiniziden asla şüphe duymuyorum.

Şunu bir an olsun aklınızdan çıkarmamanızı sizlerden rica ediyorum. Sizler bizim geleceğimizin teminatı, yarınlarımızın umudusunuz. Her biriniz büyük ve güçlü Türkiye'nin mimarları olacaksınız. Bizden devraldığınız emanetlere sıkı sıkıya sahip çıkıp sizden sonra gelecek nesillere inşallah alnınızın akıyla teslim edeceksiniz.

Şu an karşımda yarının Türkiye'sinin siyasetçileirni, bilim adamlarını, devlet adamlarını ve kültür sanat insanlarını görüyorum. Ülkemize ve milletimize faydalı birer fert olmanın peşinde sürsürdüğünüz hayat yolculuğunda sizlere Rabbim'den başarılar diliyorum.

Bu düşüncelerle bir kez daha 23 Nisan Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nızı tebrik ediyorum. Gelecek yıllarda daha güçlü, daha ileri, daha mutlu bir Türkiye'de 23 Nisan'ları kutlamak temennisiyle hepinizin gözlerinden öpüyorum.

BAKAN GÜLER 'VATAN MARŞI'NI SESLENDİREN ÇOCUKLARLA BİR ARAYA GELDİ

Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla “Vatan Marşı”nı seslendiren TRT Çocuk Korosu ile Millî Savunma Bakanlığında bir araya geldi. >>> HABERİN DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ

Haberin Devamı
ERDOĞAN, KÜLLİYE'DE ÇOCUKLARI KABUL ETTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Tekin ve çocukları Külliye'de kabul etti. Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, 'Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ve beraberindeki çocukları Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde kabul etti.' denildi.



Minik bir öğrencinin verdiği hediye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı duygulandırdı.

BAKAN FİDAN'DAN 23 NİSAN MESAJI

Bakan Fidan mesajında, 'Yüce Meclisimizin kuruluşunun 104. yıl dönümü ile Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün geleceğimizin teminatı çocuklarımıza armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlu olsun!

Ülkemizin bağımsızlığı, milletimizin egemenliği için mücadele etmiş tüm kahramanlarımızı saygıyla anıyorum.' şeklinde açıklama yaptı.

ANITKABİR'DE 23 NİSAN YOĞUNLUĞU

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün ebedi istirahatgahı Anıtkabir, sabah saatlerinde düzenlenen resmi törenlerin ardından ziyarete açıldı.

Ankara'da binlerce kişi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle Anıtkabir'e akın etti. 23 Nisan'ı Ata'nın huzurunda kutlayan çocuklar, heyecanlı ve mutlu olduklarını söyledi. >>> HABERİN DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ

Haberin Devamı
TBMM'DE 23 NİSAN ÖZEL OTURUMU


Kurtulmuş, TBMM özel oturumunda konuştu. Kurtulmuş, 104’üncü yıl dönümünün idraki dolayısıyla taşıdığımız onuru hep birlikte, milletçe paylaştığımız bir günü kutladıklarını belirterek, “104 yıl evvel Türkiye’nin içinde bulunduğu zor şartları hepimiz gayet iyi biliyoruz; savaşta yıkılmış, tarumar edilmiş, her tarafı işgal edilmiş, payitahtı işgal edilmiş olan bir ülkenin en zor ve çetin şartlar içerisinde yeniden bir araya gelerek birlik ve beraberlik içerisinde küllerinden doğmasının en önemli işaretlerinden birisi 23 Nisan 1920’de Ulus’taki ilk Meclis binasında gerçekleştirilen toplantıdır ve Türkiye Cumhuriyet devletinin kuruluşunun ilk adımı olan Meclisimizin gerçekleştirilmesidir.

Öncelikle, o zor şartlar içerisinde Meclisimizi hem Millî Mücadele’nin karargâhı hâline getiren hem Türkiye demokrasisinin kuruluşunun merkezi hâline getiren hem de bu anlamda devleti kuran bir Meclis olma niteliğini ortaya koyan başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere ilk Meclisin o kahraman azalarının hepsini saygıyla, hürmetle yâd ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Kurtuluş, TBMM yasa ve anayasa yapma gücüne de selahiyetine de sahip olduğunu belirterek, “Bu meclis halkın verdiği oyların yüzlerin 95'ine sahip bir meclistir. Yeter ki doğru zeminlerde tartışmayı başaralım. Doğru yöntemler de partilerin uzlaşı ile varacağı yöntemlerdir.

Gerçekten sivil, darbelerin gölgelerinden kurtulmuş anayasa yapması Meclis'in boynunun borcudur. Öncelikli gündem asra uygun anayasa. Bu haftayı geride bırakıp partilerle yapacağımız temaslarla bu süreci başlatacağız. Her kurumun bu sürece katkı vermesini temenni ediyoruz” dedi.

 

 

ERDOĞAN, BEŞTEPE'DE ÇOCUKLARI KABUL ETTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde Türk Dünyası Çocukları ve TRT Çocuk Şenliği Konuk Çocukları ile bir araya geldi.


23 NİSAN TEBRİĞİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 23 Nisan Millî Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan mesajında şu ifadeleri kullandı; Türkiye Büyük Millet Meclisimizin açılışının 104’üncü yıl dönümünü ve gözümüzün nuru evlatlarımızın 23 Nisan Millî Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı tebrik ediyorum. Geleceğimizin teminatı yavrularımızın her gününün bayram neşesi içinde geçmesini temenni ediyorum.

Büyük Millet Meclisimizin ilk Başkanı, Kurtuluş Savaşımızın Başkomutanı, Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere ülkemizin bugünlere gelmesinde katkısı olan herkesi saygıyla anıyorum. İstiklâlimiz ve istikbalimiz uğrunda gözlerini kırpmadan canlarını feda eden kahraman şehitlerimizin her birine Allah’tan rahmet niyaz ediyorum.


BU YILIN ONUR KONUĞU FİLİSTİNLİ ÇOCUKLAR

23 Nisan Millî Egemenlik ve Çocuk Bayramımız vesilesiyle 29 farklı ülkeden 500’e yakın evladımızı Dünya Çocukları Barış İçin El Ele Verdi temasıyla Türkiye’de misafir ettik. Tüm çocuklarımızla birlikte bu yılın onur konuğu olan Filistinli çocuklarımızı gözlerinden öpüyorum.

BAKAN TUNÇ, MELİSA NUR'UN BAYRAMINI KUTLADI

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, göreve başladığında kendisine tebrik mektubu gönderen ilkokul öğrencisi Melisa Nur Arslan'ı görüntülü arayarak, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı kutladı. >>> HABERİN DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ

Haberin Devamı
ÇOCUKLARDAN 'VATAN MARŞI'

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Milli Savunma Bakanlığı'ndan da şu paylaşım yapıldı;

Biz doğuştan âşığız şanlı bayrağa,
Vurgunuz biz ayla yıldıza,
Bir ölürüz, bin doğarız, sen tasalanma.
El değmesin yurduma!

Geleceğimizin güneşi olacak evlatlarımız, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla “Vatan Marşı”nı seslendirdi. Cumhuriyetimizin sahibi çocuklarımızın özel gününü kutluyor, bu güzel bayramı dünya çocuklarına armağan eden ebedî Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü rahmet, minnet, özlem ve saygıyla anıyoruz.

Klibin hayata geçirilmesindeki katkılarından dolayı TRT Çocuk Korosu’na teşekkürlerimizi sunuyor, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramlarını kutluyoruz.

BAKAN KOCA'DAN 23 NİSAN TEBRİĞİ

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Bakan Koca, 'Ülkemizin ilk ulusal bayramı olması sebebiyle de büyük anlamlar taşıyan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 104. Yılı kutlu olsun.

Tek günde bu iki kutlama, hem çocuklarımıza duyduğumuz sevginin hem de Milli İradenin köklerine ve Cumhuriyetimizin yarınlarına duyduğumuz inancın ifadesidir. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, bize bugünleri hazırlayan kahramanlarımızı bir kez daha saygı ve rahmetle anıyoruz.' dedi.

AK PARTİ'Lİ ÇELİK: AZİM VE KARARLILIKLA GELECEĞE YÜRÜYORUZ

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı kutlayan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, 'Bundan tam 104 yıl önce 23 Nisan 1920’de dualarla açılan TBMM milletimizin “varız ve varolmaya devam edeceğiz” kararlılığını bir kere daha dünyaya ilan etti.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bu bayramı dünya çocuklarına armağan etmesi, tüm insanlık için barış ve iyilik mesajıdır. 104 yıl önceki azim ve kararlılıkla geleceğe yürüyoruz.' dedi.

Haberin Devamı
KURTULMUŞ, KOLTUĞUNU AYSİMA'YA DEVRETTİ

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, '23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı' etkinlikleri kapsamında makam koltuğunu 6'ncı sınıf öğrencisi Aysima Arslan'a (12) devretti. >>> HABERİN DETAYLARI İÇİN TIKLAYINIZ

TBMM BAŞKANLIĞI'NDAN KISA FİLM

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı tarafından 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile TBMM'nin açılışının 104. yıl dönümü kutlamaları çerçevesinde "23 Nisan Özel Kısa Filmi" hazırlandı.

BAKAN TEKİN KOLTUĞUNU IRMAK GENÇ'E DEVRETTİ

Bakan Tekin, '23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda makamında çocuklarla bir araya geldi. Tekin, çocukların bayramlarını tebrik edip onlarla sohbet etti.

Ardından '23 Nisan' geleneği olarak Bakan Tekin, makam koltuğunu odasındaki 11 çocuk arasından İnönü Ortaokulu 6'ncı sınıf öğrencisi Irmak Genç'e bıraktı. >>> HABERİN DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ

Haberin Devamı
EMNİYET'TEN 23 NİSAN PAYLAŞIMI

Emniyet Genel Müdürlüğü'nden yapılan paylaşımda, 'Bugün 23 Nisan, Hep neşeyle doluyor insan. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün çocuklara hediyesi 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlu olsun...' denildi.

 

TÜRKİYE YÜZYILI VURGUSU

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, '23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'na ilişkin sosyal medya hesabından paylaştığı mesajda, "Bugün, Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk liderliğinde millet iradesinin tecelligahı olarak 'Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir' ilkesi ile Kurtuluş Savaşı'nı veren Gazi Meclis'imizin 104'üncü kuruluş yıl dönümü. Bundan tam 104 yıl önce ortaya konan birleştirici ruh, bugün de en büyük dayanağımızdır. Milli mücadelemizin millet iradesi ile gerçekleşmesi için 23 Nisan 1920 tarihinde açılan Türkiye Büyük Millet Meclisi, Türk halkının sesi, nefesi ve mücadele simgesi oldu. Zaferle taçlanan milli mücadelemizin ardından kurulan ve bugün asırlık bir çınara dönüşen Cumhuriyetimizi, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın ortaya koyduğu 'Türkiye Yüzyılı' vizyonu ile güçlü yarınlara adım adım taşımaya devam ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Hür bir toplum ve bağımsız bir ülke olabilmenin temelinin eğitim ve her alanda kalkınma olduğuna dikkat çeken Yılmaz, "Milletimiz, 'Türkiye Yüzyılı'nda da toplumumuzun geleceği olan çocuklarımızla yükselecek, onlara emanet edeceğimiz bu cennet vatan; çocuklarımızın heyecanı, yenilikçiliği ve geleceğe güveniyle güçlenecektir. Bu vesileyle '23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı kutlar, daha nice güzel bayramları hep birlikte kutlamayı temenni ederim" dedi.

'CUMHURİYETİMİZİN 2. ASRINI TAÇLANDIRACAĞIZ'


TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, TBMM’nin açılışının 104. yılı dolayısıyla Birinci Meclis’te düzenlenen törene katıldı. Törene ayrıca Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve çok sayıda siyasi katıldı.

Birinci Meclis kürsüsünde konuşan Kurtulmuş, “Cumhuriyetimizin kuruluşunun taşlarına ve duvarlarına sindiği bu kutsal mekanda böylesine mütevazi ve anlamlı töreni birlikte icra etmekten dolayı duyduğumuz memnuniyeti ifade etmek isterim. Birinci Meclis’in kuruluş şartlarını son derece iyi şekilde anlamak oradan ilham almak ve özellikle Cumhuriyetimizin 2. yüzyılında Türkiye’nin geleceğine ait fikirleri devşirmek durumundayız. Her şey yıkılmış dört bir tarafı işgal edilmiş Başkent’i maalesef işgale uğramış olan koskaca bir cihan devletinin küllerinden 23 Nisan 1920’de yeniden milletimiz ayağa kalkmış ve kurtuluşu ve kuruluşu gerçekleştirecek milli iradeyi ortaya koymuştur. Bata Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Meclisimizin ilk Başkanı olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere 1. Meclisimizin bütün değerli üyelerini minnetle ve saygıyla anıyoruz” diye konuştu.

Birinci Meclis’te nice fikirlerin tartışıldığını ifade eden Kurtulmuş o günün şartları içerisinde dünyadaki en demokratik tartışmaların yaşandığı belirtti.

Konuşmasında TBMM’nin üyeleri olarak böylesine önemli bir geçmişe sahip olan Birinci Meclis’in unutulmaz bir yeri olduğunu kaydeden Kurtulmuş, “Bundan sonrada bizim üzerimize düşen birinci asrını tamamladığımız nice zorluklarla ve yokluklarla bir takım mücadelelerle geçirdiğimiz ve sonuçta büyük kazanımlar elde ettiğimiz Cumhuriyetimizin, ikinci asrını taçlandırarak daha güçlendirerek yolumuza devam etmektir” dedi.


'TÜRKİYE'Yİ HER ALANDA GÜÇLÜ KILACAK BİR MÜCADELEYİ HEP BERABER VERECEĞİZ'

Kurtulmuş, konuşmasının devamında “Hem içerde hem dışarda birliğimizi sağlayarak hem de ülkenin demokratik standartlarını yükselteceğimiz ülkenin ve milletin refahını en ileri derecelere götürecek, Türkiye’yi her alanda güçlü kılacak bir mücadeleyi hep beraber vereceğiz. O gün farklı fikir altındaki milletvekilleri burada en üst mücadeleyi, fikri tartışmaları yapabildilerse bugün biz TBMM’de farklı siyasi partilerle ülkemizin geleceğine ilişkin fikirlerimizi tartışacağız. Ve ülkeyi her alanda güçlü kılacağız” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin dünkü Misak-i Milli’sini bugün daha geniş fikirlerde anlayarak Mavi Vatanı, Siber Vatanı ve Uzak Vatanı Misaki Milli’nin bir parçası olarak telakki edeceklerini söyleyen Kurtulmuş, milli iradenin merkezi TBMM olarak üzerimize ne düşüyorsa bunu için hareket edeceklerini vurguladı.

'MİLLİ İRADENİN TECELLİGAHI'

Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Egemenlik Kayıtsız, Şartsız Milletindir' sözünü alıntılayarak cümlesine başlayan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da şunları söyledi;

Şanlı tarihimizin en önemli sembollerinden biri olan Türkiye Büyük Millet Meclisi, milli iradenin tecelligahıdır.

Geleceğimizin teminatı evlatlarımız istiklalimize daima sahip çıkacak, Gazi Meclisimiz ilelebet millet egemenliğinin ve demokrasinin merkezi olmaya devam edecektir. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 104. yıl dönümü ve tüm çocuklarımızın Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlu olsun.

'HER BİRİ, BU TOPRAKLARDA YETİŞEN CEVHERLER'

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan mesajında, 'Çocuklarımızın gülen gözlerinde, istikbalimizin ışığı parıldar. Biliyoruz ki her biri, bu topraklarda yetişen cevherlerdir. Onların zekâsı, çalışkanlığı ve vatanseverliği ile Türkiye, daha da yüce zirvelere ulaşacaktır.

Bilimi ve aklı rehber edinerek, barışın ve sevginin elçileri olacaklarına yürekten inandığım tüm çocuklarımızın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlu olsun.' ifadelerini kullandı.

 

'EGEMENLİK VE TAM BAĞIMSIZLIK İLKEMİZDEN ASLA VAZGEÇMEYECEĞİZ'


23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile TBMM'nin açılışının 104. yıl dönümü dolayısıyla devlet erkanı Anıtkabir'deki törene katıldı.

Törende Kurtulmuş’un yanı sıra Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, CHP Genel Başkanı Özgür Özel, MHP TBMM Başkanvekili Celal Adan ve milletvekilleri yer aldı. Devlet erkanının ziyareti sırasında 81 ilden gelen çocuklar da Anıtabir’de ellerinde Türk bayrakları ile hazır bulundu. Heyet, Aslanlı Yol'dan yürüyerek Atatürk'ün mozolesine geldi. Kurtulmuş'un mozoleye çelenk bırakmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.


Kurtulmuş, daha sonra Misak-ı Milli Kulesi'nde Anıtkabir Özel Defteri’ni imzalayarak şunları yazdı:

"Aziz Atatürk, ilk başkanı olduğunuz milli irademizin simgesi Türkiye Büyük Millet Meclisinin sizlerin önderliğinde açılışının 104. Yıldönümü için buradayız. Bir bağımsızlık ve kurtuluş manifestosu olan bu kuruluş kararı; milli güçleri aynı çatı altında ve ortak amaç doğrultusunda toplamayı başarmıştır. Bundan 104 yıl önce milletimizi bir araya getirerek diriliş destanı yazdınız.

Türkiye Büyük Millet Meclisinin 23 Nisan 1920’de hangi güç koşullar altında kurulduğunu bugünlerde çok daha iyi idrak ediyoruz. Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’mızı büyük bir coşkuyla kutluyoruz. Meclisimizi dünya çapındaki saygın konumuyla kıvanç duyuyoruz. Milletimizden aldığımız emanetle Cumhuriyetimizin ikinci asrının Türkiye yüzyılı olması için var gücümüzle çalışıyoruz. Hedefimiz; muasır medeniyetler seviyesini aşmaktır.

Bu heyecan, şevk ve ilhamla milletimizi temsil etmek bizim için büyük bir onur, Cumhuriyetimizin ikinci asrında milli egemenlik ve tam bağımsızlık ilkelerinden asla vazgeçmeyeceğiz. Türkiye Büyük Millet Meclisi önce insan ve vatan anlayışıyla demokrasi ve Cumhuriyet ilkelerine bağlı olarak kararlılıkla yoluna devam edecektir. Günümüzde savaş ve kriz bölgelerinde çocuk olmak ne yazık ki dünyanın en zor yüklerinden biri haline gelmiştir. 


Dileğimiz, ülkemizdeki ve yeryüzündeki çocukların yüzlerinin gülmesi, gülüşlerinin hiç eksilmemesidir. Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın bayram coşkusu ve sevinçlerini paylaşıyor, onların bilinçli, özgüvenli, vatanına ve medeniyetine bağlı bireyler olarak yetişmeleri için her türlü çabayı göstermeye devam ediyoruz.

Milli egemenlik temeline dayalı demokrasimizin ve Cumhuriyetin toplumsal barış ve çocuklarımızın geleceğe güvenle bakışı için en büyük güvence olduğunun bilincindeyiz. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramının en içten dileklerimle kutluyor, çocuklarımızın ve milletimizin refahı için nice nice bayramlara erişmeyi temenni ediyorum. Hiç şüphesiz Türkiye Büyük Millet Meclisi Misak-ı Milli hedefleri doğrultusunda ülkemizin geleciğini teminat altına almaya devam edecektir. Başta Mustafa Kemal Atatürk ve Birinci Meclisimizin fedakâr milletvekilleri olmak üzere milli mücadelemizin kahramanlarını ve aziz şehitlerimizi minnetle yad ediyorum, ruhunuz şad olsun."

 

'TBMM BİR ULUSUN KADERİNİ DEĞİŞTİRDİ'

Sosyal medya hesabından açıklama yapan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, "Bundan tam 104 yıl önce 23 Nisan 1920’de dualarla açılan TBMM bir ulusun kaderini değiştirdi. Milli Mücadele’nin en ateşten günlerinde İstiklal Savaşımızı yöneten Gazi Meclisimiz, mazlum milletlere de örnek oldu, ışık oldu.

Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ "Çocuklar geleceğimizin güvencesi, yaşama sevincimizdir" diyerek bu kutlu günü dünya çocuklarına armağan etti. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kutlu Olsun." dedi.

 

İLK TÖREN ANITKABİR'DE YAPILDI

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı sebebiyle ilk tören Anıtkabir’de yapıldı.

Tekin, 40’ı öğretmen olmak üzere Anadolu'nun 7 bölgesini temsilen gelen öğrencilerden oluşan 100 kişilik heyetle Anıtkabir'i ziyaret etti.

'BU CENNET VATANI DAHA DA İLERİ TAŞIMA KARARLILIĞINDAYIZ'

Heyetle ile Aslanlı Yol’da yürüyen Bakan Tekin, Atatürk’ün mozolesine çelenk bıraktı, ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Daha sonra Misak-ı Milli Kulesi’ne geçen Tekin, Anıtkabir Özel Defteri’ne şunları yazdı:

"Ebedi istirahatgâhınız Anıtkabir’de huzurlarınızda, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 104. kuruluş yıl dönümü ve istiklalimiz için verdiğimiz büyük mücadelenin nişanesi olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı, büyük bir coşku ve şükranla kutlamanın onurunu yaşıyoruz. ‘Hâkimiyet, bilâ-kayd ü şart milletindir.' ilkesiyle şekillenen bağımsızlık mücadelemizin yarını, evlatlarımızın omuzlarında yükselmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı olarak, bu şanlı mirası, bilimle, kültürle, sanatla ve en önemlisi manevi değerlerle bezenmiş bir şekilde evlatlarımıza aktarmak bizim için şeref borcudur. Çünkü biliyoruz ki ‘dehay-i millîmizin inkişaf-ı ancak böyle bir kültür ile temin olunabilir.’

Sizden aldığımız ilham ve aziz milletimizden aldığımız kuvvetle, bu cennet vatanı daha da ileriye taşıma kararlılığındayız. Ruhunuz şad olsun!”

ATATÜRK ANITI ÖNÜNDE TÖREN

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ve TBMM'nin açılışının 104'üncü yıl dönümü nedeniyle Meclis'teki Atatürk Anıtı önünde tören düzenlendi. Törende, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Atatürk Anıtı'na kırmızı ve beyaz karanfillerden oluşan çelenk bıraktı, ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Törene Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, TBMM Başkan Vekilleri Bekir Bozdağ, Gülizar Biçer Karaca, AK Parti Genel Başkan Vekili Mustafa Elitaş, AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, AK Parti Grup Başkan Vekilleri Özlem Zengin, Bahadır Nahit Yenişehirlioğlu, Leyla Şahin Usta, CHP Grup Başkan Vekili Gökhan Günaydın, TBMM Başkanlık Divanı üyeleri, TBMM idare amirleri, TBMM Genel Sekreteri Talip Uzun ile milletvekilleri ve TBMM idari personeli katıldı.

 

'TÜRKİYE'NİN GELECEĞİ SİZLERSİNİZ'

TBMM Genel Kurulu’nda dün 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Çocuk Özel Oturumu düzenlendi.

Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, özel oturumu açışında “(Hakimiyet kayıtsız şartsız milletindir) düsturu altında, inşallah aranızdan çok sayıda evladımızın gelecekte bu Meclis çatısı altında ülkeyi yöneteceğini biliyoruz” dedi. TBMM’nin kuruluşunun, sadece siyasi bir hatırlamanın ötesinde, geleceğe ait umutların tekrarlandığı bir gün olduğunu kaydeden Kurtulmuş, “Böylesine önemli bir günü çocuklarına armağan etmiş olan bir milletin evlatlarıyız. Türkiye’nin bu anlamda geleceği olan sizlersiniz.” ifadesini kullandı. COŞKUN ERGÜL/ANKARA

‘HAYIR’ OYU GÜLDÜRDÜ

Kurtulmuş konuşmasının ardından Genel Kurul yönetimini çocuklara devretmek amacıyla Başkanlık Divanı seçimi için verilen önergeyi okutup, oya sundu. Önergeye “hayır” oyu veren çocukların olması Genel Kurul Salonu’nda gülüşmelere neden oldu. Kurtulmuş, esprili şekilde önergenin oy birliğiyle değil, oy çokluğuyla kabul edildiğini belirtti. Kabul edilen önerge doğrultusunda Kurtulmuş, Başkanlık koltuğunu 6. sınıf öğrencisi Aysima Arslan’a devretti. Başkanlık Divanı’ndaki katip üye koltuklarına da 4. sınıf öğrencileri Defne Dadakoğlu ile Mehmet Ömür Bakan oturdu.

‘UZAY MACERASI SÜRECEK’

Aysima Arslan, Cumhuriyet’in yüzüncü yılında insanlı ilk uzay yolculuğunun gerçekleştirildiğini anımsatarak, bu adımın, geleceğin teminatı olan çocukların hayallerini, uzayın sonsuz derinliklerine kadar taşıyabilecek bir fırsat sunduğunu belirtti. Arslan, “Bu girişimin ilk olduğunun farkında olduğum kadar, son olmadığına olan inancım da tamdır. Aziz milletimizin nice gençleri devletimizin açtığı bu ufukta ülkemizin uzay macerasını sürdürecektir” dedi.

ÖDÜLLER VERİLDİ

23 Nisan Ulusal Egemenlik Temalı yarışmalarda dereceye giren öğrencilere Kurtulmuş, milletvekilleri ve TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal tarafından ödüller verildi.

BİLDİRİ OKUNARAK OYLANDI

Genel Kurul’da daha sonra Çocuk Özel Oturumu Bildirisi okunarak, oylandı. Özel oturumu, TBMM Başkanı Kurtulmuş, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ile bazı milletvekilleri de izledi.