Ekonomi Büyümeyi sürdürdü yurt dışı koşusunda

Büyümeyi sürdürdü yurt dışı koşusunda

29.03.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Yurt içinde 500 yurt dışında ise 350 mağazaya sahip olan FLO, 2023’ü dolar bazında yüzde 40 büyüyerek 1.4 milyar dolar ciroyla kapattı. FLO, marka portföyüne kattığı Reebok’un da dünya genelindeki en iyi iş ortağı ödülüne layık görüldü.

Büyümeyi sürdürdü yurt dışı koşusunda

İsmail Şahin / İSTANBUL - Türkiye’nin yanı sıra 30 ülkede mağazaları bulunan ve 75 ülkeye de ürünlerini ihraç eden FLO Group, 2023 yılını dolar bazında yüzde 40 büyüme ile kapatarak 1.4 milyar dolar ciroya ulaştı. FLO Group CEO’su Yenal Gökyıldırım ekonomi gazetecileri ile önceki gün iftar yemeğinde bir araya geldi. Kendilerini ‘çok kanalı çok markalı dijital bir parakende markası’ olarak nitelenen Gökyıldırım, FLO’nun yurt içinde 500 yurt dışında ise 350 mağazaya sahip olduğunu belirterek şu bilgileri paylaştı:

Haberin Devamı

Fas’ta fabrika 

“15 bin çalışanımız var. Mağazalarımıza yılda 300 milyon kişi giriyor. 300 milyon kişi de online olarak FLO’yu ziyaret ediyor. Yılda 55 milyon çift ayakkabı satıyoruz. Polaris, Kinetix Lamberjack ana markalarımız. Lisanslı olarak Reebok, U.S. Polo, Lotto, Dockers’ın ürünlerini hem tasarlayıp hem üretiyor ve mağazalarında satıyoruz. Ayrıca bu ürünleri 30 ülkedeki mağazalarında satıyor ve toplam 75 ülkeye de ihraç ediyoruz. 30 ülkenin çoğunda operasyonları kendimiz yönetiyoruz, çok azında yasal zorunluluğa takıldığımız zaman franchise veriyoruz. Urfa’daki ayakkabı fabrikasında yılda 3 milyon ayakkabı üretiyoruz. Fas’ta da fabrikamız bulunuyor. Ayrıca 6-7 milyon parça da giyim üretimimiz var.” 

Haberin Devamı

FLO Group bünyesinde bir teknoloji şirketi de bulunduğuna dikkat çeken Gökyıldırım şunları söyledi:

En iyi iş ortağı

“Flo teknoloji Davutpaşa’da İTÜ teknopark’ta 200 kişilik ekiple faaliyet gösteriyor. Bunun yanı sıra İkisi yurt dışında üç tane tasarım merkezimiz var. Biri İstanbul’da bünyesinde 600 bin test yapılan bir laboratuvarı var. Diğer tasarım merkezi Lumberjack markasını satın aldığımız İtalya’da. Üçüncü tasarım merkezi ise spor ayakkabılar konusunda çok gelişmiş bir bilgi birikimine sahip olan Çin’de bulunuyor.”

FLO, lisans haklarını aldığı spor markası Reebok Global tarafından “Yılın En İyi İş Ortağı” ödülüne layık görüldü. Reebok’ın Türkiye ve yakın coğrafyadaki 12 ülke için yürüttüğü operasyonlarla bu ödülü aldıklarını aktaran Gökyıldırım: “Reebok gibi global bir marka için tasarım ve dağıtım yapma hakkını, üstelik de üretim yapma hakkını almak kolay değil ama biz bunu başararak global çapta gücümüzü ispat etmiş bir şirketiz” dedi.

Ciroda yüzde 50 hedefi

Flo mağazalarında satılan ürünlerin yüzde 15’i ithal olarak geliyor. Geri kalan yerli üretimle sağlanıyor. Flo ayrıca kullandığı enerjinin üçte birini kurduğu güneş enerjisi santrallerinden sağlıyor. Cironun yüzde 70’i iç pazardan, yüzde 30’u ise yurt dışından elde ediliyor. Cirodaki yurtdışı payını yüzde 50’ye çıkarmak istiyorlar. Mağazaları bulunan 30 ülkede derinlemesine büyüme stratejisi yürütüyorlar. Daha fazla ciro daha fazla ürün satışı.

Haberin Devamı

Yılda üç ayakkabı

Yapılan araştırmaya göre ortalama bir tüketici yılda 3 tane ayakkabı satın alıyor. Ama bunun içinde terlik de var. Erkek ayakkabıları daha pahalı ve erkekler daha az ayakkabı alıyor. Kadın ayakabıları ise ucuz ve daha çok satılıyor. Ancak topuklu ayakkabılara talep pandemiden sonra giderek azalmaya başlamış. Mağazalarda topuklu ayakkabı reyonları da yavaş yavaş küçülüyor. Son dönemde en çok spor ayakkabı büyümüş.