Dünya Gazze'deki savaşta son dakika... İsrailli general itiraf etti: ABD ne derse o oluyor

Gazze'deki savaşta son dakika... İsrailli general itiraf etti: ABD ne derse o oluyor

02.05.2024 - 12:21 | Son Güncellenme:

Lübnan medyasına konuşan Hamas'ın üst düzey ismi, savaşta en kritik 24 saate girildiğini açıkladı. Hamas kanadı ayrıca İran'ın 209 gündür süren savaştaki rolü hakkında değerlendirmelerde bulundu. İsrailli eski general İsrael Ziv ise Orta Doğu'daki savaşa dair yaptığı açıklamada ABD, Suudi Arabistan ve Katar'ın Tel Aviv'den bölgede daha fazla söz sahibi olduğunu itiraf etti.

İsrail-Hamas arasında başlayan savaş bütün Orta Doğu'ya yayıldı. Bölgeden gelen gelişmeleri canlı olarak aktarıyoruz.

ABD'DEKİ FİLİSTİN'E DESTEK PROTESTOLARI SÜRÜYOR

ABD’nin New York kentinde 18 Nisan’da başlayan ve ülke genelindeki üniversitelere yayılan Filistin’e destek gösterileri devam ediyor. George Washington Üniversitesi’nde Filistin’e destek protestoları 8. gününe girerken, gösterilere destek verenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Birçok üniversitede polis göstericilere müdahale ederken, başkent polisi henüz George Washington Üniversitesi’nde müdahalede bulunmadı. Göstericiler, geceleri kampüste kurdukları çadırlarda geçiriyor.


İSRAİL GUTERRES'İ HEDEF ALDI

İsrail Dışişleri Bakanlığı, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Gazze Şeridi’nde tespit edilen toplu mezarlar hakkında yaptığı açıklamasına tepki gösterdi. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, “İstikrarsız ve gergin bir ortamda nefreti körüklemeyi ve yalan haberler yaymayı tercih etmek sorumsuzca ve tehlikelidir” denildi.

Söz konusu mezarlarda bulunan cansız bedenlerin Filistinliler tarafından gömüldüğü iddia edilen açıklamada, “İsrailli rehinelerin cesetlerini aradık, cesetleri inceledik ve yerlerine iade ettik. Yaydığınız modern zaman kan iftirası tamamen uydurmadır ve sevdiklerinden haber beklerken büyük acılar çeken İsrailli rehinelerin ailelerine hakarettir” denildi.

“Dünyanın, gerçekleşmiş olabilecek uluslararası hukuk ihlalleri konusunda hesap sorma hakkı vardır”

Guterres, 30 Nisan’da yaptığı açıklamada, “Gazze'de toplu mezarların bulunduğuna dair haberler beni derinden endişelendiriyor. Bağımsız araştırmacılara derhal erişim izni verilmelidir. Ölenlerin ailelerinin neler olduğunu bilmeye hakkı vardır. Dünyanın, gerçekleşmiş olabilecek uluslararası hukuk ihlalleri konusunda hesap sorma hakkı vardır” demişti.

BIDEN: GÖRÜNTÜLERİ HEPİMİZ İZLEDİK

ABD Başkanı Biden yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: Hepimiz görüntüleri izledik. İnsanları susturduğumuz, muhalifleri ezdiğimiz otoriter bir ulus değiliz. Amerika'da barışçıl protestolar korunur, şiddet içeren protesto korunmaz,

Mülke zarar vermek barışçıl bir protesto değildir. Vandalizm, camların kırılması, kampüslerin kapatılması ve mezuniyette derslerin iptal edilmesine neden olunması bunların hiçbiri barışçıl bir protesto değildir. İnsanları tehdit etmek, insanları korkutmak, insanlara korku salmak barışçıl bir protesto değildir. Bu kanuna aykırıdır.Protesto hakkı vardır ama kaos yaratma hakkı yoktur. Amerika'da hiçbir kampüste Yahudi karşıtlığına veya Yahudi öğrencilere yönelik şiddet tehditlerine yer olmamalıdır.

Haberin Devamı
ÜNİVERSİTEYE POLİS BAKSINI

ABD’nin New York kentinde 18 Nisan’da başlayan ve ülke genelindeki üniversitelere yayılan Filistin’e destek gösterileri devam ediyor. Los Angeles kentindeki California Üniversitesi’nde (UCLA) devam eden Filistin’e destek protestosunun yapıldığı alana polis baskın düzenledi. Baskın öncesi polis, öğrencilerden dağılmaları yönünde çağrı yaparak, "Kampı terk etmezseniz ve kampta ya da izinsiz çadırlarda veya yapılarda kalmaya devam ederseniz, yasaları ihlal etmiş olursunuz ve kalmayı tercih edenler yaptırımlarla karşılaşabilir" dedi. 



Öğrenciler yaptıkları yığınaklarla ve kol kola girerek polisi engellemeye çalıştı. Ses bombası ve copla öğrencilere müdahale eden polis, 132 öğrenciyi gözaltına alarak, öğrenciler tarafından kurulan çadırları söktü.



Polis sözcüsü Alejandro Rubio, baskında kamptaki her protestocu için yaklaşık bir polis olmak üzere yaklaşık 250 polisin görev aldığını söyledi. Rubio, polise yangın söndürücüler ve su şişeleri fırlatıldığını, ancak hiçbir memurun yaralanmadığını söyledi.

GAZZE'NİN YENİDEN İNŞASI 80 YIL SÜREBİLİR

İsrail’in 7 aydır süren bombardımanlarının milyarlarca dolarlık hasara neden olduğu bölgede 80 binden fazla konut yıkıldı. BM raporunda Gazze Şeridi’nde yerle bir olan konutların yeniden inşasının ortalama 80 yıl sürebileceği belirtildi. Raporda, inşaat malzemelerinin 2021'deki son krize göre 5 kat daha hızlı tedarik edildiği en iyi senaryoda bile yeniden inşanın 2040 yılına kadar süreceği kaydedildi. Gazze nüfusundaki yoksulluk oranlarına dikkat çekilen rapora göre, saldırıların 9 ay sürmesi durumunda yoksulluk oranının da ikiye katlanarak yüzde 38.8’den yüzde 60.7’ye yükselmesi bekleniyor.

Filistin Merkezi İstatistik Bürosu’na göre Gazze Şeridi’nde 7 Ekim’den bu yana düzenlenen saldırılarda 86 bin konut, 25 hastane, 341 cami, 100 okul ve üniversite yıkıldı.

İRAN'DAN ABD VE İNGİLTERE'YE YAPTIRIM

İran, İngiltere ve ABD’den çeşitli isim ve kuruluşlara yaptırım kararı aldı. İran Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, yaptırım listesine alınan ABD ve İngiliz şirketleri ve kişilerin İsrail'in “terör eylemlerine” destek verdiği belirtilerek, “Bölgedeki terör ve insan hakları ihlalleri ile mücadele kapsamında ABD'li 7 kişi ve 5 silah şirketi yaptırım listesine alındı” denildi. Yaptırım uygulanan şirketler arasında Lockheed Martin, General Dynamics, SkyDaewoo, Chevron ve ABD merkezli Kharon İstihbarat Şirketi yer aldı.

Haberin Devamı
ABD'DEKİ FİLİSTİN GÖSTERİLERİNDE 1700 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

ABD'nin Los Angeles kentindeki California Üniversitesi'nde (UCLA) Gazze yanlısı protestolar kapsamında kampüste çadır kuran öğrencileri dağıtmak üzere polis müdahale etti. Üniversite kampüsüne yığılan yüzlerce polis, Filistin yanlısı protestoculara dağılmaları, aksi halde tutuklanacakları uyarısında bulundu. Kampüse üç otobüs dolusu takviye polis ekibinin getirtildiği bildiriliyor. Washington Post gazetesine göre bugüne dek üniversite kampüslerinde gözaltına alınanların sayısı 1700'ü aştı. Çarşamba günü New York'taki Columbia Üniversitesi'nde 300 göstericinin, Dallas'taki Texas Üniversitesi'nde de 20'ye yakın protestocu öğrencinin gözaltına alındığı bildirildi.

İSRAİL DESTEKÇİSİ GRUPLAR SALDIRDI

Los Angeles'taki California Üniversitesi'nde (UCLA) önceki gün geç saatlerde bir grup İsrail destekçisi maskeli kişi, Filistin yanlısı protesto kampına sopalarla saldırdı ve barikatları yıkmaya çalıştı.
Bu olayların ardından rektör üniversiteye polisin çağrıldığını duyurdu.

Ancak yetkililer polisin müdahalesinin iki saatten fazla süren kavga sonrası geldiğine dikkat çekiyor. California Valisi Gavin Newsom, "geciken" polis müdahalesi için "kabul edilemez" ifadelerini kullandı.

İSRAİLLİ GENERALDEN İTİRAF: NE DERLERSE OLUYOR

Gazze'nin 2,5 milyon nüfusunun yarısından fazlası Refah'ta yaşıyor. İsrail'in diğer bölgelerdeki saldırılarından kaçmak için buraya sığınan insanlar nedeniyle aşırı kalabalık olan kentteki koşullar çok kötü ve yerinden edilmiş insanlar yiyecek, su ve ilaç eksikliğinden söz ediyor. İsrail ordusu ise Refah'a yönelik geniş çaplı bir savaşa hatta katliama hazırlanıyor.

Refah'a yönelik yapılacak olan saldırıyı değerlendiren eski İsrailli General Israel Ziv ise bu saldırının oldukça gereksiz olduğunu söyledi. Açıklamalarının devamında Ziv, "Hamas başarılı oldu, savaş bize dayatıldı. Refah'a baktığımızda ise burası oldukça farklı. Savaş planları onaylandı ancak sivillerin sayısı çok fazla" dedi.

"BÜTÜN KARARLARI ABD ALIYOR"

Bölgedeki bütün kararları neredeyse ABD'nin aldığını öne süren Ziv, "Amerikalılar, Refah savaşı için Katar ve Suudi Arabistan'ın karar vermesini istiyor. Tel Aviv'in bu konuda bir çözümü veya planı yok, savaş planımız yok" ifadesini kullandı ve şöyle devam etti:

"Diyelim ki bu zorlukların üstesinden geldik ve Refah'ı ele geçirdi. İsrail ordusu burada kalamayacak. Mısır'ın sınır bağlantısında İsrail ordusu bekleyemez. Peki ne yapacağız? Han Yunus'daki gibi bölgenin anahtarını Hamas'a mı vereceğiz? Savaşın pratikte hiçbir şeyi çözmeyeceği aşikar"

SAVAŞ KABİNESİ TOPLANIYOR

İsrail savaş kabinesi bugün saat 18:30'da Hamas ile yapılacak olan müzakereleri görüşmek için toplanacak. Görüşmede rehineler ve savaşın genel gidişatı da değerlendirilecek.

Haberin Devamı
GAZZE'DE BİLANÇO AĞIRLAŞIYOR

Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsrail ordusunun son 24 saatte sivillere üç saldırı gerçekleştirdiği ve saldırılarda 28 kişinin hayatını kaybettiği, 51 kişinin yaralandığı bildirildi. Saldırıların başladığı 7 Ekim’den bu yana hayatını kaybedenlerin toplam sayısının 34 bin 596’ya, yaralananların sayısının ise 77 bin 916’ya yükseldiği ifade edildi.

"İRAN YENİ BİR DENKLEM KURDU"

Lübnan'da yaşayan Hamas yetkilisi Osama Hamdan, Hizbullah'a bağlı Al-Manar televizyonuna açıklamalarda bulundu. Hamdan, 'düşman Refah'ta saldırgan bir kara operasyonu başlatırsa müzakereler durdurulacak çünkü direniş ateş altında müzakere etmeyecek' dedi.

Açıklamalarının devamında Hamdan "İsrail'in en elit birlikleri şu anda çökmüş durumda" ifadesini kullandı.

Hamas'ın askeri kanadının liderleri Yahya Sinvar ve Muhammed Deif'in sık sık askeri denetimler için tünellerden yüzeye çıktığını da belirten Hamdan, "Sahada koordineli bir çalışma var, bu mücadele sürmeye devam edecek" değerlendirmesinde bulundu.


KRİTİK 24 SAATE GİRİLDİ

İran'ın İsrail'e tarihte ilk kez saldırmasını "Tahran, yeni bir denklem oluşturdu" olarak gören Hamdan, ABD'yi eleştirerek Washington'un Filistin halkının düşmanı olduğunu söyledi.

Çin'in yaptığı arabuluculuğu memnuniyetle karşıladıklarını da belirten Hamas kanadı, olası bir ateşkesin 24 saat içerisinde netleşeceğini bildirdi ve an itibariyle Yahya Sinvar ve Muhammed Deif'in yanıtının beklendiğini hatırlattı.

ABD DUYURDU, İSRAİL İTİRAF ETTİ

Türkiye'nin ilan ettiği kararla aynı gün yayımlanan bir analiz, İsrail'in başını ağrıtan asıl sorunu tüm ayrıntılarıyla deşifre etti. Haaretz'teki analize göre, 'çok ciddi' olarak görülen kararın etkisi şimdiden savaşta ve müzakerelerde görüldü bile.

Haberin Devamı
HAMAS BUGÜN YANIT VERECEK

Hamas’ın, Mısırlı arabulucular tarafından sunulan son ateşkes teklifini incelediği ve bugün yanıt vermesi bekleniyor. Hamas tarafından yapılan açıklamada, "Büyük ihtimalle yarın inşallah arabuluculara bir yanıt verilecek" denildi.

ABD'DE PROTESTOLARIN ŞİDDETİ ARTIYOR

İsrail'in Gazze saldırıları sonrası dünyanın bazı noktalarındaki üniversitelerde Filistin yanlısı gösteriler yayılıyor. Son olarak İsrail destekçileri, Los Angeles'taki Kaliforniya Üniversitesi'nde (UCLA) Filistin yanlısı bir protesto kampına saldırdı. Filistin yanlısı göstericiler de onları püskürtmeye çalıştı.

UCLA yetkilileri kampın yasa dışı olduğunu ve üniversite politikasını ihlal ettiğini açıkladı. UCLA yöneticisi Gene Brock, protestoların “kampüsle bağlantısı olmayan” kişileri içerdiğini söyledi.
Polis, New Orleans'taki Tulane Üniversitesi, Arizona Üniversitesi ve Harlem'deki City College of New York'ta gece boyunca kampları kaldırmak için harekete geçti.

İsrail'in Gazze'deki savaşına karşı çıkan öğrenci gösterileri ABD'deki düzinelerce okula yayıldı. New York polisi, Columbia Üniversitesi'nde bir binaya sığınan Filistin yanlısı göstericileri gözaltına aldı ve bir protesto kampını kaldırdı.


300 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

New York Belediye Başkanı Eric Adams, Columbia Üniversitesi'nde yaklaşık 300 kişinin gözaltına alındığını söyledi. Adams, Columbia Üniversitesi'nde polis tarafından dağıtılan Filistin yanlısı bir protestonun dışarıdan gelenler tarafından yönetildiğini duyurdu.
Kasım ayındaki başkanlık seçimleri öncesinde Cumhuriyetçiler, bazı üniversite yöneticilerini antisemit söylem ve tacizlere göz yummakla suçladı.

BOSNA'NIN MELEĞİ 2 BİN KM ÖTEDEN GELDİ

Yedinci ayı yarın dolacak savaşta İsrail işgal ordusu Gazze Şeridi'nde işgal etmediği tek yer olan Refah'a saldırmaya hazırlanıyor. 1,5 milyondan fazla Filistinlinin son sığınağı haline gelen Mısır sınırındaki Refah'ı hedef alacak bir kara saldırısının insani felakete yol açacağı belirtiliyor. Çok sayıda ülke ve uluslararası kuruluş, haftalardır İsrail'i Refah'a saldırmaması için uyarıyor. Tel Aviv yönetimi ise Hamas'ın askeri kanadı ve ana kanadının buradaki tünellerde saklandığını ileri sürüyor. 35 bine yakın insanın yaşamını kaybettiği Gazze için 1990'lardaki Bosna savaşında yüzlerce çocuğu kurtaran Sally Becker özel jetle Gazze'den tahliye edilecek sivillere yardım etti.

Aylardır planlanan tahliyede, ağır yaralılar, ölümcül hastalığı olanlar ve çocuklar ön plandaydı. Uçağa alınan beş çocuğun İsrail saldırıları nedeniyle uzuvlarını kaybettiği, bazılarının ise çeşitli hastalıklara sahip olduğu aktarıldı.

"ÇOK GEREKSİZ BİR SAVAŞ"

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Sally Becker ise  “1993 yılında çocuklara yardım etmeye başladığımdan bu yana hiçbir şey değişmedi. Durum hâlâ korkunç. Hala şok edici. Çocukları bu durumda görmeyi hala travmatik buluyorum" dedi ve ekledi: "Çok gereksiz bir savaş, en çok acı çekenler kadınlar ve çocuklar"Becky bu özel jetle yaptığı ziyareti finanse edebilmek için birçok sosyal yardım kuruluşuna başvurdu ve buna rağmen lojistik sorunlar yaşadığını hatırlattı. Balkanlardaki savaşlar sırasındaki çalışmaları nedeniyle "Bosna'nın meleği" lakabını alan Becky, İtalya ve Mısır'dan Filistinliler için bize almak için aylarca uğraştı.


Becky, çocukların uçağa binerken çok heyecanlı ve tedavi esnasında mutlu olduklarını dile getirdi.14 yaşındaki bir genç ile olan anısını da paylaşan Becy açıklamalarının sonunda şöyle dedi: "Kemal isimli çocuğun bacakları kasıklarından kopmuştu. Ona İtalya'da özel protezler hazırladık." Becky ayrıca Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle birlikte bölgeden 240 anne ve çocuğun tahliyesini sağladı.

 

Haberin Devamı
İSRAİL JETLERİ TÜNEL ÇIKIŞLARINI VURDU

İsrail ordusu sabahın erken saatlerinde Gazze'ye hava saldırısı düzenledi. Bölgeden gelen ilk bilgilere göre savaş uçakları Hamas'a ait tünellerin giriş ve çıkışlarını hedef aldı. Saldırıda ayrıca dron kullanan bir Hamas savaşçısının da öldüğü belirtiliyor. İsrail ordusu ayrıca Lübnan sınırına da saldırdı ve Hizbullah'a ait mevzileri bombardımana tuttu.