Dünya Eski Hollywood yapımcısı Harvey Weinstein yeniden yargılanacak

Eski Hollywood yapımcısı Harvey Weinstein yeniden yargılanacak

02.05.2024 - 15:17 | Son Güncellenme:

Weinstein, New York'ta çektiği 23 yıllık hapis cezasının geçen hafta yüksek mahkeme tarafından iptal edilmesinin ardından Manhattan'daki Bellevue Hastanesi'ne nakledilmişti.

Eski Hollywood yapımcısı Harvey Weinstein yeniden yargılanacak

Amerika Birleşik Devletleri'nde Manhattan Bölge Savcılığı, eski Hollywood yapımcısı Harvey Weinstein'ın tecavüz mahkumiyetinin New York Temyiz Mahkemesi tarafından bozulmasının ardından tekrar yargılanacağını duyurdu. 

Haberin Devamı

Savcı Nicole Blumberg, kadınların eğlence, medya, siyaset ve diğer alanlarda yüzlerce erkeği cinsel istismarla suçladığı #MeToo hareketi için bir dönüm noktası olarak olarak görülen mahkumiyetin iptali konusunda yaptığı açıklamada, "Bu davranışta rızaya dayalı hiçbir şey yoktu. Bu davaya inanıyoruz ve bu davayı yeniden yargılayacağız." ifadelerini kullandı. 

Weinstein, New York'ta çektiği 23 yıllık hapis cezasının geçen hafta yüksek mahkeme tarafından iptal edilmesinin ardından Manhattan'daki Bellevue Hastanesi'ne nakledilmişti.

Savcılığın açıklamasının ardından tekrar gözaltına alınan 72 yaşındaki yapımcının eylül ayının başında duruşmasının başlatılmasına karar verildi. 

Şubat 2020'de Manhattan'daki jüri üyeleri Weinstein'ı 2006 yılında eski yapım asistanı Miriam Haley'e cinsel tacizde bulunmaktan ve 2013 yılında da aktris Jessica Mann'a tecavüz etmekten suçlu bulmuş ve 23 yıl hapis cezasına mahkum etmişti. 

Haberin Devamı

Mahkumiyet kararı, birinci derece cinsel saldırı ve üçüncü derece tecavüz suçlamalarını içeriyordu. Suçlamaları reddeden Weinstein, kimseyle rıza dışı cinsel ilişkiye girmediğini ileri sürmüştü.  

Geçen hafta New York Temyiz Mahkemesi, davaya başkanlık eden Yargıç James Burke'ün, Weinstein'a yönelik cezai suçlamaların bir parçası olmayan cinsel saldırı iddiaları hakkında üç kadının ifade vermesine izin vererek 'kritik bir hata' yaptığını tespit ettiğini duyurdu. Mahkeme, bu 'önceki kötü eylemler' ifadesinin adil yargılanma hakkını ihlal ettiğine hükmederek mahkemenin kararını bozdu.

2023'te Los Angeles mahkemesi, jürinin 2013 yılında İtalyan bir aktör ve modele tecavüz ve cinsel saldırıdan suçlu bulduğu Weinstein'ı 16 yıl hapis cezasına mahkum etmişti. Bu cezanın 23 yıllık cezanın üzerine eklenmesine karar verilmişti.

Weinstein'in cinsel saldırı ve istismarına uğradığını iddia edenler Holywood'da #MeToo hareketini yarattı. Daha sonra dünya çapında geniş toplum kesimlerine yayılan hareket cinsel istismar, cinsel taciz ve tecavüz kültürüne karşı insanların deneyimlerini kamuoyuna duyurdukları sosyal bir harekete dönüştü.

Haberin Devamı

Weinstein, Shakespeare in Love ve Pulp Fiction gibi hit filmleri olan Miramax film stüdyosunun kurucularından biriydi. Kendi adını taşıyan film stüdyosu Mart 2018'de iflas başvurusunda bulundu.